
The recipe was added to the favourites.
Show favouritesThe recipe was removed from the favourites.
Show favouritesAn error occurred. Please try again.
Ingredienser
6 | äpplen äpple | |
2,3 dl dl | socker socker | |
1 tsk tsk | kanel
kanel (malen) | |
citronsaft
citronsaft (några droppar) | ||
2 dl dl | havregryn havregryn | |
1 dl dl | vetemjöl vetemjöl | |
1 dl dl | mandelmjöl mandelmjöl | |
100 g g | smör
smör (kallt) | |
2,5 dl dl | mjölk mjölk | |
2,5 dl dl | vispgrädde vispgrädde | |
2 | vaniljstänger vaniljstång | |
5 | äggulor äggula |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listÄppelpaj med vaniljsås
Du har gillat det här receptet
Du har ogillat det här receptet
Ett fel inträffade. Var god försök igen.
Gör så här:
Förbered äpplena:
• Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
• Blanda äppelklyftorna med 2 msk strösocker, malen kanel och några droppar citronsaft i en skål. Låt det stå i några minuter för att smakerna ska kombineras.
Gör smuldegen:
• I en separat skål, blanda havregryn, vetemjöl, mandelmjöl och 1 dl strösocker.
• Skär det kalla smöret i små kuber och blanda det med mjölblandningen. Arbeta smöret in i mjölblandningen med fingertopparna tills det bildar en smulig konsistens.
Tillagning av äppelsmulpaj:
• Smörj en ugnssäker form. Fördela äppelklyftorna jämnt i formen.
• Strö över smuldegen över äpplena, täck dem helt.
Grädda äppelsmulpajen:
• Grädda pajen i ugnen på 200°C i cirka 25-30 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och äpplena är mjuka.
Gör vaniljsås:
• Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstängerna och tillsätt både frön och stängerna till mjölkblandningen.
• Tillsätt 1 dl strösocker och värm blandningen över medelvärme tills det nästan börjar koka. Ta bort från värmen.
Tillsätt äggulor:
• Vispa äggulorna i en separat skål. Häll sedan en del av den varma mjölkblandningen över äggulorna under ständig omrörning för att temperera äggulorna.
Koka vaniljsås:
• Häll äggulornas blandning tillbaka i kastrullen med den återstående mjölkblandningen. Värm över låg värme, och rör hela tiden tills såsen tjocknar. Se till att inte låta såsen koka, då äggulorna kan koagulera.
Servering:
• Servera äppelsmulpajen varm med en sked av vaniljsås överst.