Högsta kvalitet till bästa pris
Äppelpaj med vaniljsås

The recipe was added to the favourites.

Show favourites

The recipe was removed from the favourites.

Show favourites

An error occurred. Please try again.

Ingredienser

6 äpplen äpple
2,3 dl dl socker socker
1 tsk tsk kanel kanel
(malen)
citronsaft citronsaft
(några droppar)
2 dl dl havregryn havregryn
1 dl dl vetemjöl vetemjöl
1 dl dl mandelmjöl mandelmjöl
100 g g smör smör
(kallt)
2,5 dl dl mjölk mjölk
2,5 dl dl vispgrädde vispgrädde
2 vaniljstänger vaniljstång
5 äggulor äggula

Äppelpaj med vaniljsås

Du har gillat det här receptet

Du har ogillat det här receptet

Ett fel inträffade. Var god försök igen.

50 min
(1)

Gör så här:

Förbered äpplena:
•    Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
•    Blanda äppelklyftorna med 2 msk strösocker, malen kanel och några droppar citronsaft i en skål. Låt det stå i några minuter för att smakerna ska kombineras.

Gör smuldegen:
•    I en separat skål, blanda havregryn, vetemjöl, mandelmjöl och 1 dl strösocker.
•    Skär det kalla smöret i små kuber och blanda det med mjölblandningen. Arbeta smöret in i mjölblandningen med fingertopparna tills det bildar en smulig konsistens.

Tillagning av äppelsmulpaj:
•    Smörj en ugnssäker form. Fördela äppelklyftorna jämnt i formen.
•    Strö över smuldegen över äpplena, täck dem helt.

Grädda äppelsmulpajen:
•    Grädda pajen i ugnen på 200°C i cirka 25-30 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och äpplena är mjuka.

Gör vaniljsås:
•    Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstängerna och tillsätt både frön och stängerna till mjölkblandningen.
•    Tillsätt 1 dl strösocker och värm blandningen över medelvärme tills det nästan börjar koka. Ta bort från värmen.

Tillsätt äggulor:
•    Vispa äggulorna i en separat skål. Häll sedan en del av den varma mjölkblandningen över äggulorna under ständig omrörning för att temperera äggulorna.

Koka vaniljsås:
•    Häll äggulornas blandning tillbaka i kastrullen med den återstående mjölkblandningen. Värm över låg värme, och rör hela tiden tills såsen tjocknar. Se till att inte låta såsen koka, då äggulorna kan koagulera.

Servering:
•    Servera äppelsmulpajen varm med en sked av vaniljsås överst.