Ankbröst med rotselleri & apelsin

Ankbröst med rotselleri & apelsin image
Svårhetsgrad Svårt
Förberedelse 0 min
Tillagning 45 min

Ingredienser

4 personer
    • 2   st ankbröst
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Rotselleripuré

    • 400   g rotselleri
    • 2   dl grädde
    •   salt
  • Stekt kål

    • 200   g färsk grönkål
    • 1   st rödlök
    • 1   msk smör
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Apelsinsås

    • 2   msk farinsocker
    • 1   msk vitvinsvinäger
    • 2   st apelsiner
    • 2   dl kycklingbuljong
    • 25   g smör
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Tillbehör

    • 1   dl rostade hasselnötter

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Skär skåror i ett rutmönster i fettkappan på ankbröstet, krydda med salt och peppar. Lägg i kall panna utan fett med skinnsidan nedåt och stek tills skinnet är gyllene och krispigt. Bryn snabbt på andra sidan. Efterstek i 125° ugn tills innertemperatur 54°. Låt vila ca 5 minuter. Skiva ankan i ca 1 cm tjocka skivor.

  2. Apelsinsås
  3. Riv skalet från apelsinerna och pressa ut apelsinsaften. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning på låg värme tills sockret har smält utan att bränna. Tillsätt apelsinsaft och kycklingbuljong. Koka ihop tills 1/3 återstår. Tillsätt rivet apelsinskal, lite ankfett från stekpannan, smaka av med salt och peppar.

  4. Stekt kål
  5. Grönkålen ska repas och skäras i mindre bitar. Dela rödlöken i klyftor. Stek grönkål och lök snabbt i panna och servera till ankan.

  6. Rotselleripuré
  7. Skala och tärna rotsellerin. Mixa med grädde och salt.

  8. Servering
  9. Vid servering lägg lite selleripuré i botten, toppa med grönkål, skivat ankbröst och ringla lite apelsinsås över. Toppa med rostade hasselnötter.