Apelsinkyckling i lergryta
Ingredienser
-
- 1 st kyckling
- 2 - 3 st apelsiner
- 1 st pak choi
- 4 st vitlök
- 1 st gul lök
- 1 ask physalis
- 2 msk rapsolja
- 1,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Förberedelse
1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter. Hela grytan ska vara täckt av vatten (även locket).
2. Förbered grönsakerna och kycklingen medan grytan är i blöt: Ansa fänkål och pak choi. Skala vitlök och lök. Skär fänkålen och löken i stora klyftor.
3. Blanda ihop rapsolja, salt och peppar. Massera kycklingen med oljeblandningen.
4. Tvätta apelsinerna noga och skär dem i stora klyftor. Skala physalisbären.
5. När lergrytan har stått i blöt i 15 minuter, ta bort grytan ur vattnet. Sätt fänkåls- och lökklyftorna på botten av grytan. Tillägg hela vitlöksklyftor och pak choi. Fyll kycklingen med några apelsinklyftor och ställ kycklingen ovanpå grönsakerna i grytan. Sätt resten av apelsinklyftorna samt physalisbären runt omkring kycklingen.
6. Sätt locket på och ställ grytan i en kall ugn, i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Låt kycklingen tillagas i 90 minuter. Kontrollera efter 90 minuter att kycklingen säkert är genomstekt.
7. Servera genast tillsammans med t.ex. ris eller couscous.
Recept av: jattasvan -vinnare av#lidlsmästare 2019 vecka 9