Äppelpaj med vaniljsås
Ingredienser
-
- 6 äpplen
- 2,3 dl socker
- 1 tsk kanel
- citronsaft
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 100 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 vaniljstänger
- 5 äggulor
Förberedelse
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Blanda äppelklyftorna med 2 msk strösocker, malen kanel och några droppar citronsaft i en skål. Låt det stå i några minuter för att smakerna ska kombineras.
I en separat skål, blanda havregryn, vetemjöl, mandelmjöl och 1 dl strösocker.
Skär det kalla smöret i små kuber och blanda det med mjölblandningen. Arbeta smöret in i mjölblandningen med fingertopparna tills det bildar en smulig konsistens.
Smörj en ugnssäker form. Fördela äppelklyftorna jämnt i formen.
Strö över smuldegen över äpplena, täck dem helt.
Grädda pajen i ugnen på 200°C i cirka 25-30 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och äpplena är mjuka.
Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstängerna och tillsätt både frön och stängerna till mjölkblandningen.
Tillsätt 1 dl strösocker och värm blandningen över medelvärme tills det nästan börjar koka. Ta bort från värmen.
Vispa äggulorna i en separat skål. Häll sedan en del av den varma mjölkblandningen över äggulorna under ständig omrörning för att temperera äggulorna.
Häll äggulornas blandning tillbaka i kastrullen med den återstående mjölkblandningen. Värm över låg värme, och rör hela tiden tills såsen tjocknar. Se till att inte låta såsen koka, då äggulorna kan koagulera.
Servera äppelsmulpajen varm med en sked av vaniljsås överst.
Förbered äpplena:
Gör smuldegen:
Tillagning av äppelsmulpaj:
Grädda äppelsmulpajen:
Gör vaniljsås:
Tillsätt äggulor:
Koka vaniljsås:
Servering: