Äppelpaj med vaniljsås

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Äppelpaj med vaniljsås image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 50 min

Ingredienser

6 portioner
    • 6   äpplen
    • 2,3   dl socker
    • 1   tsk kanel
    •   citronsaft
    • 2   dl havregryn
    • 1   dl vetemjöl
    • 1   dl mandelmjöl
    • 100   g smör
    • 2,5   dl mjölk
    • 2,5   dl vispgrädde
    • 2   vaniljstänger
    • 5   äggulor

Förberedelse

    Gör så här:

    Förbered äpplena:

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

  2. Blanda äppelklyftorna med 2 msk strösocker, malen kanel och några droppar citronsaft i en skål. Låt det stå i några minuter för att smakerna ska kombineras.

  3. Gör smuldegen:

  4. I en separat skål, blanda havregryn, vetemjöl, mandelmjöl och 1 dl strösocker.

  5. Skär det kalla smöret i små kuber och blanda det med mjölblandningen. Arbeta smöret in i mjölblandningen med fingertopparna tills det bildar en smulig konsistens.

  6. Tillagning av äppelsmulpaj:

  7. Smörj en ugnssäker form. Fördela äppelklyftorna jämnt i formen.

  8. Strö över smuldegen över äpplena, täck dem helt.

  9. Grädda äppelsmulpajen:

  10. Grädda pajen i ugnen på 200°C i cirka 25-30 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och äpplena är mjuka.

  11. Gör vaniljsås:

  12. Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstängerna och tillsätt både frön och stängerna till mjölkblandningen.  

  13. Tillsätt 1 dl strösocker och värm blandningen över medelvärme tills det nästan börjar koka. Ta bort från värmen.

  14. Tillsätt äggulor:

  15. Vispa äggulorna i en separat skål. Häll sedan en del av den varma mjölkblandningen över äggulorna under ständig omrörning för att temperera äggulorna.

  16. Koka vaniljsås:

  17. Häll äggulornas blandning tillbaka i kastrullen med den återstående mjölkblandningen. Värm över låg värme, och rör hela tiden tills såsen tjocknar. Se till att inte låta såsen koka, då äggulorna kan koagulera.

  18. Servering:

  19. Servera äppelsmulpajen varm med en sked av vaniljsås överst.