Ärtsoppa

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Ärtsoppa image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 35 min

Ingredienser

4 personer
    • 1   l kycklingbuljong
    • 400   g gröna ärtor
    • 2   st schalottenlökar
    • 2   msk smör
    • 1,5   dl grädde
    •   salt
    •   vitpeppar
    •   vitvinsvinäger
    • 200   g kallrökt lax
    • 100   g färskost
    •   färsk dill

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Hacka schalottenlökarna fint och tina ärtorna. Hacka även färsk dill för garnering.

  2. Tillagning av grön ärtsoppa:
  3. Fräs de hackade schalottenlökarna i smöret i en gryta på medelvärme tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt de tinade ärtorna och kycklingbuljongen. Låt det koka upp och sedan sänka värmen till en simmig nivå. Låt det sjuda i några minuter tills ärtorna är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan till en slät konsistens. Tillsätt grädden och rör om. Krydda med salt ochvitpeppar och smaka av med vitvinsvinäger. Blanda väl och håll soppan varm.

  4. Tillagning av laxkräm:
  5. Finhacka hälften av den kallrökta laxen och mixa den med färskosten med en mixer.

  6. Servering:
  7. Häll upp den varma ärtsoppan i skålar. Lägg en klick av laxkrämen i mitten av varje skål. Strimla eller skär halvan av den kallrökta laxen och placera några bitar på toppen av laxkrämen i varje skål. Strö över hackad färsk dill som garnering. Servera den gröna ärtsoppan med laxkräm och den kallrökta laxen varm.