Blomkålssoppa med äpple och purjolök
Ingredienser
4
personer
-
Blomkålssoppa
- 750 g blomkål
- 2 purjolökar
- 1 äpple tärnat
- 2 msk olja
- salt
- vitpeppar
- 10 - 15 dl vatten
- 30 g grönsaksbuljong
- 2 - 3 msk vitvinsvinäger
-
Topping
- rapsolja kallpressad
- pistagenötter
- äpplen tärnat
- persilja
-
Smördegsflarn
- 1 st smördeg
- 2 dl crème fraiche
- 100 g champinjoner
- 2 msk rapsolja
- 2 msk purjolökar
- 2 dl mozzarella
- 1 dl parmesan
Förberedelse
Dela blomkålshuvudet i mindre bitar.
Fräs purjolök och äpple ett par minuter, tillsätt blomkålen och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt buljong, salt, peppar och lite cayennepeppar. Låt sjuda ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa och smaka av med vinäger.
Vid servering toppa med äpple, råstekt blomkål, rostade pistagenötter och några droppar kallpressad rapsolja.
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Bred ut smördegen på en bakplåtspapperklädd plåt.
3. Bred ut en tunt lager crème fraiche, krydda med salt och peppar.
4. Fördela champinjoner och purjolök ovanpå, ringla över rapsolja och lite salt.
5. Strössla osten på och grädda frasig ca 10-15 minuter. Toppa med lite persilja.