Boeuf Bourguignon
Ingredienser
-
- 1 kg högrev
- 5 dl rött vin
- 5 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 tärning köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 - 3 st vitlök
- 4 st lagerblad
- 6 kryddpeppar
- 1 krm svartpeppar
- 2 - 3 st morötter
- salt
- syltad silverlök
- champinjoner
- bacon
- 1 kg potatis
- smör
- 0,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 0,5 dl crème fraiche
- 0,5 dl prästost
- basilika
- persilja
Förberedelse
1. Putsa köttet och skölj det.
2. Tärna köttet i fina bitar, 3x3 cm
3. Stek köttet i ca 15 minuter tills vattnet avdunstat.
4. Stek igen i olivolja så att det får fin yta på medelvärme
5. Strö över mjöl så att det täcker köttet.
6. Häll över rött vin och kokhett vatten. Låt koka upp.
7. Krydda med buljongtärningarna och tillsätt tomatpuré, kryddpepparkorn, lagerblad, vitlök, salt och grovmalen svartpeppar.
8. Låt småkoka i ca 2 timmar med locket på sned och rör om då och då.
9. Ångkoka morötterna, stek bacon knaprigt och stek sedan champinjonerna i fettet från baconen.
1. Koka och krossa ca 1 kg potatis
2. Tillsätt en rejäl klick smör, en halv deciliter grädde och en deciliter mjölk.
3. Blanda väl.
4. Smaka av med salt och peppar.
1. Blanda 0,5 dl creme fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta, basilika, persilja, vitlök, peppar och en nypa salt.
2. Bre 4 skivor av valfritt bröd, gärna surdeg, med creme fraiche-blandningen och strö över riven prästost.
3. Gratinera i ugn på 200 grader tills osten fått fin färg.
Servera grytan med syltlök, champinjoner och bacon.
Recept av:@spockmannen-vinnare av#lidlsmästarevecka 9