Broccoli med apelsinsmörsås, gröna ärtor och krispig lök
Ingredienser
-
- 2 huvud broccoli
- olivolja
-
Apelsin Beurre Blanc
- 2 st gula lökar
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 1 dl apelsinjuicekoncentrat
- 100 g smör
- 0,5 tsk curry
- salt
-
Lök och ärtor
- 1,5 dl gröna ärtor
- 1 st schalottenlök
- 2 msk maizena
- rapsolja
-
Smördegsplattor
- 1 rulle färdigkavlad smördeg
- 1 ägg
Förberedelse
Finhacka löken, sjud på svag värme i en liten kastrull med apesinkoncentrat, vitt vin och vatten tills 2 dl återstår. Sila, sänk värmen och tillsätt smöret under ständig omrörning.
Smaka av med curry och salta vid behov. Låt stå på låg värme med lock. Får inte koka eller sjuda mer.
Skär den färdigkavlade smördegen i bitar (6 bitar om du gör receptet för 4 personer).
Pensla med lättvispat ägg och baka i lätt press med bakplåtspapper emellan. Grädda på 165 °C i ca 15 min. Låt svalna på galler.
Koka ärtorna i vatten i ca 1 min. Spola i kallt vatten. Skiva löken tunt, pudra med maizena och fritera krispiga i lite olja på medelhög värme.
Lägg smördegsplattan på tallriken, dela broccolin i buketter, stek hastigt tills gyllene i olivolja i ca 1-2 min. Lägg på smördegen, tillsätt ärtorna i såsen och rippla över broccolin. Toppa med lökringarna.