Broccoli med apelsinsmörsås, gröna ärtor och krispig lök

Broccoli med apelsinsmörsås, gröna ärtor och krispig lök image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 2   huvud broccoli
    •   olivolja
  • Apelsin Beurre Blanc

    • 2   st gula lökar
    • 1   dl vitt vin
    • 2   dl vatten
    • 1   dl apelsinjuicekoncentrat
    • 100   g smör
    • 0,5   tsk curry
    •   salt
  • Lök och ärtor

    • 1,5   dl gröna ärtor
    • 1   st schalottenlök
    • 2   msk maizena
    •   rapsolja
  • Smördegsplattor

    • 1   rulle färdigkavlad smördeg
    • 1   ägg

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Finhacka löken, sjud på svag värme i en liten kastrull med apesinkoncentrat, vitt vin och vatten tills 2 dl återstår. Sila, sänk värmen och tillsätt smöret under ständig omrörning.

  2. Smaka av med curry och salta vid behov. Låt stå på låg värme med lock. Får inte koka eller sjuda mer.

  3. Smördegsplattor
  4. Skär den färdigkavlade smördegen i bitar (6 bitar om du gör receptet för 4 personer).

  5. Pensla med lättvispat ägg och baka i lätt press med bakplåtspapper emellan. Grädda på 165 °C i ca 15 min. Låt svalna på galler.

  6. Lök och ärtor
  7. Koka ärtorna i vatten i ca 1 min. Spola i kallt vatten. Skiva löken tunt, pudra med maizena och fritera krispiga i lite olja på medelhög värme.

  8. Vid servering
  9. Lägg smördegsplattan på tallriken, dela broccolin i buketter, stek hastigt tills gyllene i olivolja i ca 1-2 min. Lägg på smördegen, tillsätt ärtorna i såsen och rippla över broccolin. Toppa med lökringarna.