Champinjonsoppa med svamptopping
Ingredienser
-
- 600 g champinjoner
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 4 msk smör
- 1 tsk timjan
- 8 dl grönsaksbuljong svamp- eller grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning)
- 2 dl vispgrädde
- 1 - 2 msk japansk soja
- 2 msk persilja grovhackad
- majsstärkelse till redning
- salt
- svartpeppar
Förberedelse
1. Grovhacka 2/3 av champinjonerna och skiva resten. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken. Lägg de skivade champinjonerna och vitlöken åt sidan.
2. Fräs de grovhackade champinjonerna och schalottenlök i hälften av smöret ca 5 minuter i en stor kastrull. Tillsätt timjan och svamp- eller grönsaksbuljong. Koka upp och låt koka ca 10 minuter under lock.
3. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Sjud ca 2 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
4. Fräs de skivade champinjonerna och vitlök tills de fått lite yta i resterande smör i en stekpanna. Rör ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll upp soppan i skålar. Toppa med svampfräset. Servera gärna med en bit bröd.