Champinjonsoppa med svamptopping

Champinjonsoppa med svamptopping image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 10 min
Tillagning 25 min

Ingredienser

4 personer
    • 600   g champinjoner
    • 2   schalottenlökar
    • 2   klyftor vitlök
    • 4   msk smör
    • 1   tsk timjan
    • 8   dl grönsaksbuljong svamp- eller grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning)
    • 2   dl vispgrädde
    • 1   - 2   msk japansk soja
    • 2   msk persilja grovhackad
    •   majsstärkelse till redning
    •   salt
    •   svartpeppar

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Grovhacka 2/3 av champinjonerna och skiva resten. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken. Lägg de skivade champinjonerna och vitlöken åt sidan.

    2. Fräs de grovhackade champinjonerna och schalottenlök i hälften av smöret ca 5 minuter i en stor kastrull. Tillsätt timjan och svamp- eller grönsaksbuljong. Koka upp och låt koka ca 10 minuter under lock.

    3. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Sjud ca 2 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

    4. Fräs de skivade champinjonerna och vitlök tills de fått lite yta i resterande smör i en stekpanna. Rör ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.

    5. Häll upp soppan i skålar. Toppa med svampfräset. Servera gärna med en bit bröd.