Choklad och hallontarteletter med hasselnötsglass
Ingredienser
-
- 3,75 dl vetemjöl
- 1 nypa havssalt
- 125 g smör
- 3 st äggulor
- 0,5 tsk vaniljextrakt frivilligt
- 1 msk vatten
- 3,5 dl hallonmarmelad
- 2 dl grädde
- 200 g choklad
- 4,5 msk kakao
- 1 dl florsocker
- 1 dl hasselnöt
- hassenötsglass
Förberedelse
1. Blanda mjöl, kakaopulver och salt i en skål, ställ åt sidan. Nyp ihop smöret och florsockret.
2. Mixa i äggulorna (och vaniljen). Blanda i de torra ingredienserna. Avsluta med att blanda i vattnet, mixa tills det precis håller ihop.
4. Knåda lätt ihop till en boll, plasta in och kyl i 1 timme.
5. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram degen och dela i 8 bitar. Kavla ut mellan bakplåtspapper till ca 0,5 cm tjock deg.
6. Klä de lätt smörade formarna med deg och tryck försiktigt ner i kanterna. Dra kaveln över kanterna för en snygg avslutning. Pricka botten med en gaffel och kyl i ca 30 minuter.
7. Ta ut formarna och täck med bakplåtspapper, fyll dem med t.ex. okokt ris eller bönor. Baka av i 10 minuter. Ta bort papperet och baka klart i ca 10 minuter. Låt svalna i formen.
8. Fördela hallonmarmeladen och kyl i 1 timme.
9. Värm grädden i en kastrull. När första bubblan syns, ta bort från värmen och häll den varma grädden över chokladen i en skål. Rör om med slickepott tills allt smält och chokladganachen är blank och fin.
10. Skeda chokladen över tarteletterna och kyl ytterligare i minst 2 timmar.
11. Ta ut dem precis innan servering och strö över lite flingsalt.
12. Servera med hasselnötsglass och strössla över hasselnötter.