Choklad och hallontarteletter med hasselnötsglass

Choklad och hallontarteletter med hasselnötsglass image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 4 h

Ingredienser

8 st
    • 3,75   dl vetemjöl
    • 1   nypa havssalt
    • 125   g smör
    • 3   st äggulor
    • 0,5   tsk vaniljextrakt frivilligt
    • 1   msk vatten
    • 3,5   dl hallonmarmelad
    • 2   dl grädde
    • 200   g choklad
    • 4,5   msk kakao
    • 1   dl florsocker
    • 1   dl hasselnöt
    •   hassenötsglass

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Blanda mjöl, kakaopulver och salt i en skål, ställ åt sidan. Nyp ihop smöret och florsockret.

    2. Mixa i äggulorna (och vaniljen). Blanda i de torra ingredienserna. Avsluta med att blanda i vattnet, mixa tills det precis håller ihop.

    4. Knåda lätt ihop till en boll, plasta in och kyl i 1 timme.

    5. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram degen och dela i 8 bitar. Kavla ut mellan bakplåtspapper till ca 0,5 cm tjock deg.

    6. Klä de lätt smörade formarna med deg och tryck försiktigt ner i kanterna. Dra kaveln över kanterna för en snygg avslutning. Pricka botten med en gaffel och kyl i ca 30 minuter.

    7. Ta ut formarna och täck med bakplåtspapper, fyll dem med t.ex. okokt ris eller bönor. Baka av i 10 minuter. Ta bort papperet och baka klart i ca 10 minuter. Låt svalna i formen.

    8. Fördela hallonmarmeladen och kyl i 1 timme.

    Chokladganache

    9. Värm grädden i en kastrull. När första bubblan syns, ta bort från värmen och häll den varma grädden över chokladen i en skål. Rör om med slickepott tills allt smält och chokladganachen är blank och fin.

    10. Skeda chokladen över tarteletterna och kyl ytterligare i minst 2 timmar.

    Servering

    11. Ta ut dem precis innan servering och strö över lite flingsalt.

    12. Servera med hasselnötsglass och strössla över hasselnötter.