Choklad- och lakrits-tarte med flingsalt
Ingredienser
1
kaka
-
Mördegsbotten
- 2 dl vetemjöl
- 0,75 dl socker
- 3 msk kakao
- 75 g smör
- 1 ägg
- 1 msk vatten
-
Choklad- och lakritskola
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl socker
- 1 dl grädde
- 2 msk kakao
- 100 g smör
-
Garnering
- 0,5 dl turkisk peppar
- 0,5 tsk havssalt
Förberedelse
1.Mixa snabbt ihop alla ingredienser till botten i en matberedare. Tryck ut degen i en smörad rektangulär form ca 10x35 cm. Nagga degen och låt stå i kylskåpet ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175°C.
2. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills det känns frasigt. Låt svalna.
3. Koka upp sirap, socker, vispgrädde och kakao i en kastrull. Låt sjuda ca 20 minuter, rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör ner smör och salt. Rör om till en slät kräm
4. Häll krämen i mördegsbotten. Garnera med krossade lakritskarameller och flingsalt. Låt svalna i kylskåp ca 3 timmar eller tills krämen stelnat tillräckligt för att skära i.