Högsta kvalitet till bästa pris
Citrusbakad gås med stjärnanis och fänkål

The recipe was added to the favourites.

Show favourites

The recipe was removed from the favourites.

Show favourites

An error occurred. Please try again.

Ingredienser

Gås

3 st st clementiner clementin
3 st st apelsiner apelsin
8 st st vitlök vitlök
(krossade)
6 st st stjärnanis stjärnanis
4 - 6 kg kg hel gås hel gås
200 g g smör smör
1 fänkål fänkål
(skivad)
3 st st rödlökar rödlök
(klyftad)
3 st st citroner citron

Sås

2 - 3 dl dl hel gås hel gås
1 dl dl vitt vin vitt vin
3 dl dl grädde grädde
salt salt
svartpeppar svartpeppar

Potatis

6 st st bakade potatisar bakad potatis
hel gås hel gås
havssalt havssalt

Topping

2 st st äpplen äpple
(tunnklyftade)
1 knippen knippe körvel körvel
2 dl dl rostade hasselnötter rostade hasselnötter

Citrusbakad gås med stjärnanis och fänkål

Du har gillat det här receptet

Du har ogillat det här receptet

Ett fel inträffade. Var god försök igen.

7:30 h
(1)

Gör så här:

Gås:

1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Skär citrusfrukter - 2 av varje, i stora bitar och blanda sen med lök, fänkål, 6 klyftor vitlök och 4 stjärnanis, fyll innanmätet på gåsen och lägg resterande i botten på ugnsfast form.

3. Värm på det brynta smöret tillsammans med pressad juice från 1 citrusfrukt vardera, 2 klyftor vitlök och 2 stjärnanis. Pensla gåsen med smöret och krydda med salt och peppar.

4. Sätt in i ugn och grädda till innertemperatur 75°C - 2 ½-3 ½ timme beroende på storlek på gåsen, pensla under tiden med smöret var 30 minut. Vill man ha extra knaprigt skinn, höj temperaturen till 200°C de sista 30 minuterna.

5. Ta ut och låt vila i 15 minuter innan den serveras.

Sås

1. Sila av skyn från gåsen och koka ihop med vitt vin och grädde.

2. Smaka av med salt och peppar, red vid behov eller önskan om tjockare sås.

Potatis

1. Grovtärna potatis och koka ”nästan” klara i saltat vatten, lyft ur och låt svalna, gärna i kylskåp över natt och utan folie.

2. Hetta upp olja/fett till 140°C och fritera i omgångar så potatisbitar får lätt färg. låt rinna av och låt svalna, gärna i kylskåp några timmar och utan folie.

3. Hetta upp olja/fett igen till 170°C och fritera i omgångar tills potatis får fin färg.

4. Servera direkt med flingsalt på.

Topping

1. Lägg fånkål och lökskivor i iskallt vatten i 1 timma.

2. Slå av vatten och blanda med äpple, citron, körvels salt och peppar.

3. Lägg upp och toppa med hasselnötter och kanske lite friterad silverlök.