Tillagning
- Gör så här:
- Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen.
- Tillsätt smör, rapsolja, äggulor, salt och en nypa riven muskot. Blanda väl tills potatismoset är slätt och krämigt. Håll varmt.
- Skär spättafiléerna i mindre bitar om de är stora. Skiva champinjonerna och hacka schalottenlökarna fint.
- Smält 2 msk smör i en panna och stek schalottenlökarna tills de är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt champinjonerna och stek dem tills de har fått fin färg och vätskan har kokat bort.
- Tillsätt det torra vita vinet och låt det koka i några minuter tills det reduceras.
- Tillsätt vispgrädden och låt det sjuda några minuter.
- Blanda vetemjöl med lite vatten och tillsätt det till såsen för att tjockna den.
- Tillsätt några droppar citronsaft för att balansera smakerna. Smaka av med salt och vitpeppar.•
- Lägg spättafiléerna i en ugnsfast form och häll den krämiga såsen över fisken.
- Placera formen i ugnen förvärmde till 200°C. Gratinera tills fisken är genomstekt och såsen har fått en fin gyllenbrun färg, vanligtvis ca 15-20 minuter.
- Ta ut fiskgratängen från ugnen och servera den tillsammans med potatismoset.
- Toppa med skalade räkor och garnera med färsk dill.
Förbered potatismos:
Förbered fiskgratäng:
Gratinera:
Servering: