Fiskgratäng

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Fiskgratäng image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 600   g spättafilé
    • 3   champinjoner
    • 2   schalottenlökar
    • 2   msk smör
    • 2   dl vitt vin
    •   salt
    •   vitpeppar
    • 3   dl vispgrädde
    • 1   msk vetemjöl
    •   citronsaft
    • 1   kg potatis mjölig
    • 2   msk smör
    • 0,5   dl rapsolja
    • 4   äggulor
    • 1   nypa muskotnöt
    • 200   g räkor skalade
    •   dill

Förberedelse

    Gör så här:

    Förbered potatismos:

  1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen.

  2. Tillsätt smör, rapsolja, äggulor, salt och en nypa riven muskot. Blanda väl tills potatismoset är slätt och krämigt. Håll varmt.

  3. Förbered fiskgratäng:

  4. Skär spättafiléerna i mindre bitar om de är stora. Skiva champinjonerna och hacka schalottenlökarna fint.

  5. Smält 2 msk smör i en panna och stek schalottenlökarna tills de är mjuka och genomskinliga.

  6. Tillsätt champinjonerna och stek dem tills de har fått fin färg och vätskan har kokat bort.

  7. Tillsätt det torra vita vinet och låt det koka i några minuter tills det reduceras.

  8. Tillsätt vispgrädden och låt det sjuda några minuter.

  9. Blanda vetemjöl med lite vatten och tillsätt det till såsen för att tjockna den.

  10. Tillsätt några droppar citronsaft för att balansera smakerna. Smaka av med salt och vitpeppar.•    

  11. Lägg spättafiléerna i en ugnsfast form och häll den krämiga såsen över fisken.

  12. Gratinera:

  13. Placera formen i ugnen förvärmde till 200°C. Gratinera tills fisken är genomstekt och såsen har fått en fin gyllenbrun färg, vanligtvis ca 15-20 minuter.

  14. Servering:

  15. Ta ut fiskgratängen från ugnen och servera den tillsammans med potatismoset.

  16. Toppa med skalade räkor och garnera med färsk dill.