Flintastek ”Steakhouse Style”
Ingredienser
-
- 900 g flintastek
- salt
- svartpeppar
-
BBQ-sås
- 10 st tomater
- 2 st vitlök
- 5 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
- 1 st rödlök
- 2 tsk paprikapulver
- 0,5 st chili
- 1 dl rörsocker
-
Caesarsallad
- 1 huvud romansallad
- 2 dl parmesan riven
- 2 burkar anjovis i olja
- 1 dl majonnäs
- 2 bröd
-
Klyftpotatis
- 600 g potatisar
- 0,5 dl olivolja
Förberedelse
1. Börja med att skölja tomaterna och grilla på aluminiumfolie tillsammans med löken och vitlöken under lock i ca 20 min. Mixa sedan detta i en matberedare till en slät puré. Koka därefter alltsammans i en kastrull på medelvärme i ca 30 min till önskad konsistens. Smaka av med salt och ev lite mer socker.
2. Dela potatisen i klyftor och blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform. Baka i ugnen på 175 °C tills potatisen fått en härlig färg och är mjuk rakt igenom.
3. För att göra dressingen till caesarsalladen, mixa ansjovis, vitlök och 1 dl riven ost med majonnäs till en slät konsistens.
4. Skär brödet i tärningar och stek i en stekpanna med lite olja tills de blir knapriga.
5. Salta och peppra flintasteken på båda sidorna. Grilla på medelvärme i 8-9 minuter på varje sida, pensla med lite av BBQ-såsen och låt sedan vila i 5-6 min på svag värme.
Skär ner romansalladen och blanda den med dressingen. Toppa med riven parmesan, krutonger och tunna ringar av rödlöken. Detta är en klassisk "steakhouse" servering av kött, så servera allt i skålar eller på fat mitt på bordet.