Focaccia

Focaccia image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 1 h
Tillagning 1:30 h

Ingredienser

4 personer
  • 7   dl vetemjöl
  • 25   g jäst
  • 3   dl vatten
  • 1,5   dl olivolja
  • 2   msk honung
  • 1   msk havssalt

Förberedelse

  Gör så här:

  1. Vispa ut jästen med vatten, 0,5 dl olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Knåda i ca 5 minuter. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 35 minuter.

  2. Sätt ugnen på 220 °C, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är ca 1-2 cm tjocka. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

  3. Tryck en massa hål i degen med fingrarna. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt, eller lägg på någon av fyllningarna nedan.

  4. Grädda brödet mitt i ugnen tills det är gyllenbrunt, ca 10 minuter.

  Fyllning:

  Fyllning tomat och basilika:

  Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Tryck ner hela körsbärstomater och basilikablad i degen och grädda sedan.

  Fyllning rosmarin:

  Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga runt rosmarin och olja i morteln. Ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Grädda i ugnen.

  Fyllning oliver och rödlök:

  Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Kärna ur och hacka oliverna fint, skala och skiva löken i tunna skivor. Strö oliver och lök över den färdigjästa degen på plåten och tryck ner dem lite. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Grädda sedan i ugnen.