Fryst jordgubbsmousse-tårta på knäckflarnsbotten
Ingredienser
-
- 500 g jordgubbar färska eller frysta
- 250 g jordgubbar färska
- 3 st äggulor
- 2 dl florsocker
- 6 dl grädde
- 0,5 tsk vaniljsocker
- mynta färsk
-
Knäckflarnsbotten
- 2 dl havregryn
- 1,75 dl socker
- 0,75 dl ljus sirap
- 0,5 krm salt
- 50 g smör
Förberedelse
1. Skölj och noppa jordgubbarna (om de är färska). Mixa 500 g av jordgubbarna i en matberedare eller mixer till en slät puré.
2. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden, inte för hårt.
3. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén. Tillsätt sedan grädden och blanda till en slät smet. Häll smeten i en rund bakpappersklädd springform, ca 24 cm i diameter, och ställ i frysen minst 4 timmar.
4. Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop alla ingredienser till knäckflarnsbotten. Bred ut smeten till en rund botten (lite större än springformen) på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min, håll lite koll så att den inte bränns. Låt svalna.
6. Ta ut moussetårtan ur formen och lägg den på knäckflarnsbottnen, 30-40 min före servering.
7. Toppa med färska jordgubbar och mynta.