
The recipe was added to the favourites.
Show favouritesThe recipe was removed from the favourites.
Show favouritesAn error occurred. Please try again.
Ingredienser
Lammfilé
2 - 3 st st | lamm ytterfilé lamm ytterfilé | ||
0,5 - 1 dl dl | olivolja olivolja | ||
4 - 5 | vitlök
vitlök (krossade) | ||
10 - 15 st st | timjan timjan | ||
1 st st | citroner citron | ||
salt salt | |||
svartpeppar svartpeppar | |||
2 - 3 st st | fikon
fikon (halverade) |
Chutney
400 g g | rödkål rödkål | ||
1 | rödlökar
rödlök (tärnad) | ||
1,5 dl dl | lingon lingon | ||
1 dl dl | äppelcidervinäger äppelcidervinäger | ||
3 st st | kardemumma
kardemumma (lättkrossade) | ||
1 st st | kanelstång kanelstång | ||
1,5 dl dl | farinsocker farinsocker | ||
0,5 msk msk | chiliflakes chiliflakes |
Gratäng
2,5 dl dl | grädde grädde | ||
3 dl dl | mjölk mjölk | ||
1 tsk tsk | muskotnöt muskotnöt | ||
1 kg kg | potatisar
potatis (tunnskivad) | ||
1 | purjolökar
purjolök (tunnskivad) | ||
1 dl dl | riven ost riven ost | ||
svartpeppar svartpeppar | |||
1 dl dl | torkade fikon
torkade fikon (skivade) | ||
300 g g | gorgonzola gorgonzola |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
Create new shopping listGrillad lammytterfilé med rödkålschutney och gorgonzolasmakande gratäng
Du har gillat det här receptet
Du har ogillat det här receptet
Ett fel inträffade. Var god försök igen.
Gör så här:Lammfilé
1. Lägg lammfiléerna i olja med vitlök, timjan, citronskal och skivor i ca 1 timme.
2. Lyft ur oljan och grilla filéer snabbt runt om till önskad stekgrad, krydda med salt och peppar.
3. Ta av och låt vila minst 5 minuter innan de trancheras. Grilla fikonhalvorna under tiden.
4. Servera med nedanstående tillbehör. Tips! Friterad grönkål blir också gott till.
Chutney
1. Skär kålen i klyftor och strimla den sen så fint det går, använd gärna en mandolin.
2. Lägg kålstrimlor i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lök, lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili.
3. Koka upp och sjud sen utan lock i 20-30 minuter på medelvärme, rör då och då.
4. Se över konsistens så att den börjar bli tjockare, smaka ev. av med vinäger och socker.
5. Ta ur kanelstång och kardemumma innan ni serverar om så önskas.
6. Serveras kall eller ljummen.
Gratäng
1. Koka upp grädde, mjölk och muskot, lägg i den skivade potatisen och sjud i 5 minuter.
2. Ta av från värme och vänd i fikon, purjolök och gorgonzola, smaka av med salt och peppar.
3. Slå i smörad gratängform, strö över ost och sätt in i ugn på 200°C i ca 20-30 minuter eller den fått fin färg och är varm.