Vår affärsidé: Högsta kvalitet till bästa pris
Grillad lammytterfilé med rödkålschutney och gorgonzolasmakande gratäng

The recipe was added to the favourites.

Show favourites

The recipe was removed from the favourites.

Show favourites

An error occurred. Please try again.

Ingredienser

Lammfilé

2 - 3 st st lamm ytterfilé lamm ytterfilé
0,5 - 1 dl dl olivolja olivolja
4 - 5 vitlök vitlök
(krossade)
10 - 15 st st timjan timjan
1 st st citroner citron
salt salt
svartpeppar svartpeppar
2 - 3 st st fikon fikon
(halverade)

Chutney

400 g g rödkål rödkål
1 rödlökar rödlök
(tärnad)
1,5 dl dl lingon lingon
1 dl dl äppelcidervinäger äppelcidervinäger
3 st st kardemumma kardemumma
(lättkrossade)
1 st st kanelstång kanelstång
1,5 dl dl farinsocker farinsocker
0,5 msk msk chiliflakes chiliflakes

Gratäng

2,5 dl dl grädde grädde
3 dl dl mjölk mjölk
1 tsk tsk muskot muskot
1 kg kg potatisar potatis
(tunnskivad)
1 purjolökar purjolök
(tunnskivad)
1 dl dl riven ost riven ost
svartpeppar svartpeppar
1 dl dl torkade fikon torkade fikon
(skivade)
300 g g gorgonzola gorgonzola

Grillad lammytterfilé med rödkålschutney och gorgonzolasmakande gratäng

Du har gillat det här receptet

Du har ogillat det här receptet

Ett fel inträffade. Var god försök igen.

2:00 h
(5)

Gör så här:Lammfilé

1. Lägg lammfiléerna i olja med vitlök, timjan, citronskal och skivor i ca 1 timme.

2. Lyft ur oljan och grilla filéer snabbt runt om till önskad stekgrad, krydda med salt och peppar.

3. Ta av och låt vila minst 5 minuter innan de trancheras. Grilla fikonhalvorna under tiden.

4. Servera med nedanstående tillbehör. Tips! Friterad grönkål blir också gott till.

Chutney

1. Skär kålen i klyftor och strimla den sen så fint det går, använd gärna en mandolin.

2. Lägg kålstrimlor i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lök, lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili.

3. Koka upp och sjud sen utan lock i 20-30 minuter på medelvärme, rör då och då.

4. Se över konsistens så att den börjar bli tjockare, smaka ev. av med vinäger och socker.

5. Ta ur kanelstång och kardemumma innan ni serverar om så önskas.

6. Serveras kall eller ljummen.

Gratäng

1. Koka upp grädde, mjölk och muskot, lägg i den skivade potatisen och sjud i 5 minuter.

2. Ta av från värme och vänd i fikon, purjolök och gorgonzola, smaka av med salt och peppar.

3. Slå i smörad gratängform, strö över ost och sätt in i ugn på 200°C i ca 20-30 minuter eller den fått fin färg och är varm.