Havskräftplatå & goda tillbehör

Havskräftplatå & goda tillbehör image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 40 min

Ingredienser

4 personer
    • 2   kg kokta havskräftor
    • 1   citron
    • 0,5   blodgrape
    • 2   lime
    • 1   knippe bladpersilja
  • Grön Jalapeñosås

    • 3   jalapeños
    • 2   vitlöksklyftor
    • 2   msk limejuice
    • 1   msk vatten
    • 2,5   dl rapsolja
    •   salt
  • Vitlök & Limedipp

    • 2   dl aioli
    • 0,5   citroner
    • 0,5   dl gräslök
    •   salt
  • Chilivinäger

    • 1   röd chilipeppar
    • 3   cm ingefära
    • 1   schalottenlök
    • 3   msk koriander
    • 2   dl vitvinsvinäger
    • 1   msk farinsocker
    •   salt
  • Vitlöksbröd all in

    • 1   ciabatta
    • 200   g vitlökssmör
    • 1   dl örter
    • 1   tsk chilisås
    • 1   mozzarella
  • Haricot verts & broccoli med brynt smör och parmesan

    • 200   g haricots verts
    • 200   g broccoli
    • 50   g brynt smör
    • 1   citron
    • 25   g parmesan
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Glacerade Snackmorötter

    • 2   msk smör
    • 10   st snackmorötter
    • 2   msk flytande honung
    • 2   msk farinsocker
    • 2   msk äppelcidervinäger
    • 0,5   tsk timjan
    •   salt

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Lägg upp de avrunna kräftorna på ett fat med krossad is och toppa med citrusbitar och persilja.

  2. Servera med några eller alla tillbehör.

  3. Grön Jalapeñosås:
  4. Ugnsrosta jalapeños i 200°C ca 10 min.

  5. Mixa sedan i en blender med hackade vitlöksklyftor, limejuice, vatten till en slät puré. Mixa sedan droppvis i oljan till en tjock dipp, smaka av med salt och peppar.

  6. Vitlök & Limedipp:
  7. Pressa citronen och skiva gräslöken tunnt. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

  8. Chilivinäger
  9. Finhacka chili, ingefära, schalottenlök och koriander. Blanda samman alla ingredienser och smaka av.

  10. Vitlöksbröd all in
  11. Snitta ciabattan i rutmönster.

  12. Vispa det rumstempurerade smöret luftigt med örter & chilisås, fyll brödskårorna med smör. Lägg brödet i en ugnsfast form och toppa med ost.

  13. Gratinera brödet i 200°C ca 10-15 min tills ytan ser gyllene ut. Servera direkt.

  14. Haricot verts & broccoli med brynt smör och parmesan
  15. Koka haricots verts & broccoli i lättsaltat vatten ca 1-2 min.

  16. Häll av och lägg på fat, toppa med brynt smör, finrivet citronskal och parmesan, krydda med salt och peppar.

  17. Glacerade Snackmorötter
  18. Hetta upp en panna med smör, lägg i morötter och stek ett par minuter.

  19. Tillsätt flytande honung, farinsocker och vinäger och stek ytterligare 5-10 minuter.

  20. Vänd i timjan, smaka av med salt.

  21. Barntips! Stek upp fishfingers eller sprödbakad torsk och servera i bitar med snacksmorötter och citrusfrukter i bitar och värmd ciabatta med riven ost.