Helstekt anka med äpple och rosmarin

Helstekt anka med äpple och rosmarin image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 30 min
Tillagning 1:30 h

Ingredienser

4 personer
  • Anka

    • 1   anka tinad
    • 2   st äpplen klyftade
    • 0,5   knippen rosmarin
    • 2   tsk honung
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Rotfrukter

    • 2   st morötter i bitar
    • 2   st palsternackor i bitar
    • 2   st rödlökar klyftade
    • 4   st vitlök hela med skal lätt krossade
    • 1   msk olivolja
  • Sås

    • 2   dl äppeljuice
    • 2   dl crème fraiche
    • 1   kycklingbuljong

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Värm ugnen till 200°.

    2. Blanda rotfrukterna med 1 msk olivolja, salt och peppar och lägg i en ugnsform.

    3. Fyll ankan med äpple och rosmarin och bind upp med steksnöre.

    4. Blanda samman olivolja med honung, salt och peppar och pensla ankan. Lägg ankan på ett galler ovanpå rotfrukterna och ugnsbaka ca 30 minuter.

    5. Ta ut formen och fyll på med äppeljuce, sänk värmen till 160° och baka ytterligare ca 1 timme tills innertemperatur ca 65-66°.

    6. Ta ut och låt ankan vila 15 minuter.

    7. Sås: När ankan är klar, häll av stekskyn i en kastrull och red av med lite vetemjöl och créme fraiche och koka till lagom konsistens, smaka av med salt och peppar.

    8. Servera ankan med sås och rostade rotfrukter.