Helstekt oxfilé med potatisstrudel, morotskräm, rödvinssås och citronfärskost

Helstekt oxfilé med potatisstrudel, morotskräm, rödvinssås och citronfärskost image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 800   g oxfilé
    •   salt
    •   svartpeppar
    •   olja
    •   smör
  • Morotskräm

    • 5   st morötter
    • 5   dl grädde
    • 1   st citron
  • Potatisstrudel

    • 500   g potatisar
    • 2   st schalottenlökar
    • 200   g lagrad ost
    • 1   knippe persilja
    • 4   ark smördeg
    • 2   st ägg uppvispat
    • 3   st vitlök
  • Rödvinssås

    • 3   dl rött vin
    • 1   st rödlök
    • 20   g smör
    • 2   st lagerblad
    • 0,5   knippen timjan
    • 3   dl kalvfond
    • 1   - 2   msk maizena
  • Citronfärskost

    • 100   g färskost
  • Topping

    • 100   g ostronskivling
    • 4   st jordärtskockor

Förberedelse

    Oxfilé

    1. Putsa köttet och bryn det runt om, krydda med salt och peppar.

    2. Baka i ugn ca 40-45 minuter i 80 graders värme tills innertemperaturen på köttet är 56 grader.

    3. Låt vila ca 5 minuter.

    Morotskräm

    1. Skala och skär morötterna i mindre bitar

    2. Koka dem mjuka i grädde i ca 30-40 minuter.

    3. Häll av vätskan och mixa morötterna till en slät kräm

    4. Smaka av med salt och citronzest

    5. Späd med grädden ifrån koket

    Potatisstrudel

    1. Riv potatisen grovt

    2. Hacka scharlottenlök och stek mjuk i smör, tillsätt pressad vitlök och krydda med salt och peppar

    3. Ta av stekpannan från plattan och låt svalna.

    4. Blanda potatisen med lagrad ost och hackad persilja

    5. Lägg en sträng på kortsidan av ett ark smördeg och rulla ihop

    6. Pensla med uppvispat ägg

    7. Baka i ung 20 minuter på 180 grader.

    Rödvinssås

    1. Skiva rödlök och karamellisera i smör

    2. Slå på rödvin, lagerblad och timjan.

    3. Låt koka ned och späd sedan med kalvfond.

    4. Smaka av med salt och peppar.

    5. Sila såsen och red av med maizena om det behövs

    Citronfärskost

    1. Finhacka persilja och repa timjan

    2. Finriv citronskal

    3. Blanda allt med naturell färskost

    4. Smaka av med salt och eventuellt peppar

    Topping

    1. Riv eller skär ostronskivlingen i strimlor

    2. Fritera krispig i olja.

    3. Låt rinna av och salta.

    4. Skiva jordärtskocka runt

    5. Fritera krispig i olja.

    6. Låt rinna av och salta.

    Uppläggning

    Skär köttet och potatisstrudeln i mindre bitar och lägg upp på en tallrik. Häll över rödvinssås och toppa med ostronskivlingen, citronfärskosten och jordärtskockan. Smaklig måltid!

    Recept av:@birgerschmalz- vinnare av#lidlsmästarevecka 8