Kalops

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Kalops image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 3:30 h

Ingredienser

4 personer
    • 1   kg högrev
    • 3   gula lökar
    • 4   morötter
    • 5   lagerblad
    • 20   kryddpeppar
    • 3   nejlikor
    • 2   msk vetemjöl
    • 1   l kalvfond
    •   kinesisk soja
    •   salt
    •   svartpeppar
    •   smör
    •   olja
    •   inlagda rödbetor
    •   potatisar
    •   persilja

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Förbered ingredienserna:
    Skär högreven i bitar av önskad storlek. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i skivor.

  2. Stek köttet:
    Hetta upp en kombination av olja och smör i en stor gryta. Bryn högreven på alla sidor tills det får en fin färg. Ta ut köttet och lägg det åt sidan.

  3. Stek lök och morötter:
    I samma gryta, tillsätt lite mer smör om det behövs och stek löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt sedan morötterna och stek dem några minuter till.

  4. Tillsätt kryddor och mjöl:
    Tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn och nejlikor till grytan. Strö över vetemjölet och rör om så att mjölet blandas med löken och morötterna.

  5. Tillsätt kött och vätska:
    Lägg tillbaka det brynta köttet i grytan. Häll i kalvfonden tills det täcker köttet och grönsakerna. Tillsätt även några droppar kinesisk soja för extra smak.
    Låt kalopsen koka upp, sänk sedan värmen till låg och låt det sjuda under lock i cirka 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och smakrikt.

  6. Smaka av och justera kryddor:
    När kalopsen har kokat klart, smaka av med salt och svartpeppar. Justera kryddningen efter dina önskemål.

  7. Servering
  8. Servera kalopsen tillsammans med inlagda rödbetor, nykokt potatis och hackad persilja. Traditionellt serveras också lingonsylt till kalops. Kalopsen blir bättre om den får stå ett tag och mogna smakerna, laga den gärna dagen innan servering.