Kikärtsbiffar med klyftpotatis och fetaoströra
Ingredienser
-
Fetaoströra
- 100 g fetaost
- 200 g crème fraiche
- 2 chili röda
-
Kikärtsbiffar
- 80 g babyspenat
- 1 st ägg
- 1 st vitlök
- cayennepeppar
- kummin
- paprikapulver
- muskotnöt mald
- nejlikor mald
- salt
- svartpeppar
- 2 burkar kikärtor
-
Potatis
- 8 - 10 st potatisar
- olja
- timjan torkad
- rosmarin torkad
Förberedelse
1. Sätt ugnen på 200-210 °C
2. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Behåll gärna skalet på. Lägg klyftorna med skalet nedåt på en plåt, ringla över matolja och salta och peppra rikligt.
3. Strö över timjan och/eller rosmarin. Sätt in plåten i den varma ugnen och tillaga potatisklyftorna i 30-40 minuter, tills de fått en fin brynt yta.
1. Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj dem. Mixa dem sedan i en matberedare eller mixer och häll över i en bunke, eller krossa och mosa dem för hand, t.ex. med en potatismosare.
2. Mixa/hacka sedan babyspenaten och blanda ned i biffsmeten tillsammans med ägget. Dela fetaosten på hälften och riv ner ena halvan i biffsmeten.
3. Pressa i vitlöksklyftan och hacka ev. en chilipepparfrukt och häll i. Krydda sedan smeten ordentligt med salt, peppar, cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver, men ha bara i en knivsudd muskotnöt och nejlika. Rör samman smeten och forma den till biffar.
4. Stek biffarna på medelhög värme i 8-10 minuter. Vänd då och då.
1. Riv andra halvan av fetaosten och blanda med crème fraîche i en skål.
2. Hacka den andra chilipepparfrukten fint och rör ner i blandningen.
3. Röran får gärna stå i kylskåpet någon timme före servering, så utvecklas chilismaken bättre. Servera gärna med färsk sallad. Smaklig måltid!