Kikärtsbiffar med klyftpotatis och fetaoströra

Kikärtsbiffar med klyftpotatis och fetaoströra image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 45 min

Ingredienser

4 personer
  • Fetaoströra

    • 100   g fetaost
    • 200   g crème fraiche
    • 2   chili röda
  • Kikärtsbiffar

    • 80   g babyspenat
    • 1   st ägg
    • 1   st vitlök
    •   cayennepeppar
    •   kummin
    •   paprikapulver
    •   muskotnöt mald
    •   nejlikor mald
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 2   burkar kikärtor
  • Potatis

    • 8   - 10   st potatisar
    •   olja
    •   timjan torkad
    •   rosmarin torkad

Förberedelse

    Potatis

    1. Sätt ugnen på 200-210 °C

    2. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Behåll gärna skalet på. Lägg klyftorna med skalet nedåt på en plåt, ringla över matolja och salta och peppra rikligt.

    3. Strö över timjan och/eller rosmarin. Sätt in plåten i den varma ugnen och tillaga potatisklyftorna i 30-40 minuter, tills de fått en fin brynt yta.

    Kikärtsbiffar

    1. Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj dem. Mixa dem sedan i en matberedare eller mixer och häll över i en bunke, eller krossa och mosa dem för hand, t.ex. med en potatismosare.

    2. Mixa/hacka sedan babyspenaten och blanda ned i biffsmeten tillsammans med ägget. Dela fetaosten på hälften och riv ner ena halvan i biffsmeten.

    3. Pressa i vitlöksklyftan och hacka ev. en chilipepparfrukt och häll i. Krydda sedan smeten ordentligt med salt, peppar, cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver, men ha bara i en knivsudd muskotnöt och nejlika. Rör samman smeten och forma den till biffar.

    4. Stek biffarna på medelhög värme i 8-10 minuter. Vänd då och då.

    Fetaoströra

    1. Riv andra halvan av fetaosten och blanda med crème fraîche i en skål.

    2. Hacka den andra chilipepparfrukten fint och rör ner i blandningen.

    3. Röran får gärna stå i kylskåpet någon timme före servering, så utvecklas chilismaken bättre. Servera gärna med färsk sallad. Smaklig måltid!