Klassiska lussekatter
Ingredienser
12
bullar
-
- 100 g smör
- 0,5 g saffran
- 2,5 dl mjölk Standard
- 1,5 dl grädde
- 25 g jäst
- 1 st ägg
- 1 dl socker
- 1 nypa salt
- 8 - 9 dl vetemjöl
-
För pensling
- 1 st ägg
- 1 msk grädde
-
För garnering
- russin
Förberedelse
1. Smält smöret, häll i saffran och koka upp.
2. Dra från värmen, tillsätt mjölk och grädde och låt svalna till fingervarmt (37 °C).
3. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Rör ner ägg och strösocker.
4. Tillsätt mjölet lite åt gången. Använd gärna en bakmaskin och knåda tills degen är slät och släpper från bunken.
5. Låt jäsa under handduk i 40 minuter.
6. Lägg degen på en lätt mjölad yta och dela i 12 delar.
7. Rulla och forma till lussekatter, lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i ca 50 minuter.
8. Blanda ägg och grädde i en skål och pensla lussekatterna. Tryck i russin och grädda i 8-10 min på 200 °C varmluft.