Köttbullar med potatismos, inlagd gurka, rårörda lingon och gräddsås
Ingredienser
4
personer
-
- 1 kg köttbulle
- rårörda lingon eller lingonsylt
-
Potatismos
- 700 g potatisar
- 200 g smör
- 2 lagerblad
- 1 vitlök
- 1 gul lök
- 1 - 2 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
-
Inlagd gurka
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl vitvinsvinäger
- 0,5 st gurkor tunt skivad
-
Gräddsås
- 3 dl grädde
- 2 st schalottenlökar
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk köttbuljong eller fond
Förberedelse
1. Koka upp vatten, socker och vittvinsvinäger och låt svalna. Lägg sedan gurkskivorna i lagen.
2. Skala och koka potatisen. Koka under tiden upp mjölken med lagerblad, vitlök och lök. Låt stå och dra några minuter. Häll av vattnet från potatisen, tillsätt mjölkblandningen och smöret. Vispa eller pressa till mos och smaka av med salt och peppar.
3. Stek köttbullarna.
Fräs löken i smöret, tillsätt mjölet och rör ut med grädden. Koka upp och smaka av med 1 msk spad från den inlagda gurkan, salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med rårörda lingon.