Köttfärslimpa med gräddsås

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Köttfärslimpa med gräddsås image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 45 min

Ingredienser

6 personer
    • 900   g blandfärs
    • 1   gul lök
    • 2   ägg
    • 3   dl mjölk
    • 1   dl ströbröd
    • 2   msk dijonsenap
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 2   msk smör
    • 2   msk vetemjöl
    • 4   dl kalvfond
    • 3   dl vispgrädde
    • 2   msk svartvinbärsgelé
    • 5   droppar kinesisk soja
  • TILL STEKNING

    •   smör
  • TILL SERVERING

    • 12   st potatisar
    • 6   st morötter
    •   svartvinbärsgelé
    •   persilja

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Hacka den gula löken fint.

  2. Blanda blandfärsen med den hackade löken, ägg, mjölk, ströbröd och dijonsenap i en skål. Blanda väl.

  3. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Forma färsblandningen till en limpa.

  4. Koka potatisarna och morötterna som ska läggas till vid servering.

  5. Stek köttfärslimpan:
  6. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttfärslimpan runt om tills den får en fin gyllenbrun färg.

  7. Placera köttfärslimpan i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen på ca175°C i ca 25-30 minuter, eller tills innertemperaturen når minst 70°C.

  8. Tillagning av gräddsås:
  9. I en kastrull smälter du smöret och tillsätter vetemjölet. Rör om och låt mjölet fräsa i någon minut för att få bort mjölsmaken.

  10. Häll i kalvfonden och vispgrädden, rör om väl. Låt såsen koka upp och tjockna under omrörning.

  11. Tillsätt svartvinbärsgelé och kryddor:
  12. Tillsätt svartvinbärsgelé, några droppar kinesisk soja, salt och svartpeppar i såsen. Blanda väl och låt det sjuda i några minuter.

  13. Servering:
  14. Skär köttfärslimpan i skivor och servera den med kokt potatis och kokta morötter.

  15. Häll gräddsåsen över köttfärslimpan och potatisen.

  16. Garnera med persilja och servera med en klick svartvinbärsgelé på sidan.