Köttfärslimpa med gräddsås
Ingredienser
-
- 900 g blandfärs
- 1 gul lök
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl ströbröd
- 2 msk dijonsenap
- salt
- svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk svartvinbärsgelé
- 5 droppar kinesisk soja
-
TILL STEKNING
- smör
-
TILL SERVERING
- 12 st potatisar
- 6 st morötter
- svartvinbärsgelé
- persilja
Förberedelse
Hacka den gula löken fint.
Blanda blandfärsen med den hackade löken, ägg, mjölk, ströbröd och dijonsenap i en skål. Blanda väl.
Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Forma färsblandningen till en limpa.
Koka potatisarna och morötterna som ska läggas till vid servering.
Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttfärslimpan runt om tills den får en fin gyllenbrun färg.
Placera köttfärslimpan i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen på ca175°C i ca 25-30 minuter, eller tills innertemperaturen når minst 70°C.
I en kastrull smälter du smöret och tillsätter vetemjölet. Rör om och låt mjölet fräsa i någon minut för att få bort mjölsmaken.
Häll i kalvfonden och vispgrädden, rör om väl. Låt såsen koka upp och tjockna under omrörning.
Tillsätt svartvinbärsgelé, några droppar kinesisk soja, salt och svartpeppar i såsen. Blanda väl och låt det sjuda i några minuter.
Skär köttfärslimpan i skivor och servera den med kokt potatis och kokta morötter.
Häll gräddsåsen över köttfärslimpan och potatisen.
Garnera med persilja och servera med en klick svartvinbärsgelé på sidan.