Krispig spetskål med getost, brysselkålskräm och rostade hasselnötter
Ingredienser
-
- 1 - 2 st spetskål ca 1 kg
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlök
- 2 tsk maizena
- 1 morot
- 2 dl rött vin
- 500 g brysselkål
- 300 g getost
- 250 g spenat
- 100 g hasselnötter
- 50 g smör
- 1 st citron saft och skal
- olivolja
- salt
Förberedelse
Plocka av de yttersta bladen av spetskålen och lägg åt sidan. Klyfta resten av kålen i 8 bitar som håller ihop vid roten. Rosta ytterbladen hårt och klyftorna tills de fått färg och är mjuka i mitten (210 °C).
Ansa brysselkålen och koka i saltat vatten i 2-3 minuter. Stek sedan hälften av brysselkålen gyllenbrun i lite olja. Mixa den kokta och den stekta kålen tillsammans med hälften av spenaten och smöret till en slät kräm. Tillsätt vatten till rätt konsistens.
Hacka en gul lök, en vitlöksklyfta och moroten och fräs i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten och vinet. Koka till hälften och sila. Reducera sedan till ca 1,5 dl. Smaka av med salt och red med lite maizena.
Smeta ut krämen i botten av tallriken. Blanda resterande spenat med citron, olivolja och salt. Placera i mitten. Lägg på spetskålen, riv eller smula getosten över och avsluta med hasselnötterna.
Ringla såsen över efter smak.