Kryddstark ryggbiff med morot, saltbakad gulbeta, scharlottenlök, mandelpotatispuré och skysås

Kryddstark ryggbiff med morot, saltbakad gulbeta, scharlottenlök, mandelpotatispuré och skysås image
Svårhetsgrad Svårt
Förberedelse 0 min
Tillagning 2 h

Ingredienser

4 personer
    • 500   g ryggbiff
    • 1   msk provencalsk kryddblandning
    • 2   tsk salt
    • 2   msk smör
    • 1   tsk maizena
    • 0,5   kg morötter
    • 1   kg gulbeta
    • 1   schalottenlök
    • 1   knippe körvel
    • 600   g potatisar
    • 2   dl grädde
    • 0,5   dl rostad lök

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 200 °C. Fördela det grova saltet i en ugnsfast form och placera ut lök och gulbetor ovanpå. Baka tills lök och betor är genommjuka (ca 30 min för löken och 1 timme för betorna). Prova med en sticka eller liten kniv.

    2. Skala löken och skala och kvarta betorna. Salta försiktigt.

    3. Sänk ugnen till 120 °C. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Blanda kryddblandningen med 1 tsk salt och gnid in i köttet. Bryn hastigt i stekpanna med lite smör, och ställ sedan in i ugnen tills köttets innertemperatur är 55 °C. Ta ut köttet och låt det vila.

    4. Ta vara på steksky och köttsaft, red av med litet maizena till skysås och smaka av med salt och peppar.

    5. Skala potatisen och koka mjuk. Häll av vattnet, men spara lite (det kan behövas för konsistensen senare). Pressa eller stompa potatisen, tillsätt grädden och ev. lite av potatisvattnet. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp potatispurén i en karott och strö över den rostade löken.

    6. Skala morötterna och skär i stavar. Salta och sockra lätt. Värm 1 msk smör i en kastrull och bryn morotsstavarna i 2 minuter. Lägg på ett lock och värm tills morötterna är genommjuka.

    7. Lägg upp morot, lök, betor och kött på 4 tallrikar och garnera med färsk körvel. Servera sås och potatispuré bredvid.