Kurdisk auberginegratäng

Kurdisk auberginegratäng image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1:40 h

Ingredienser

4 personer
    • 500   g högrev
    • 2   st aubergine stora
    • 2   st gula lökar stora
    • 2   - 6   st vitlök
    • 2   dl persilja
    • 2   - 3   msk tomatpuré
    • 2   st tomater
    • 1   - 2   st paprikor
    • 0,3   msk kanel
    •   salt
    •   olja

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Sätt på ugnen på 250 °C.

    2. Skär köttet i grytbitar och lägg i en kastrull (eller tryckkokare).

    3. Fyll på med vatten så att köttet precis täcks. Salta och koka sedan under lock i en timme (eller i tryckkokare i 20 minuter).

    4. Skala auberginerna till hälften med potatisskalare så att de blir zebrarandiga.

    5. Skär sedan i halvcentimetertjocka skivor och bryn med lite olja i stekpanna tills de fått färg och blivit mjuka.

    6. Skala och skiva löken till lökringar och stek i olja tills de fått färg. Skiva paprika och tomater till ringar.

    7. Blanda tomatpurén med buljongen från köttet och fyll vid behov på med vatten till totalt 3 dl vätska.

    8. Ta fram en ugnssäker form och varva auberginer, kött, lök, tomater och paprika.

    9. Pressa vitlöksklyftorna och fördela jämnt i formen. Slå över vätskan.

    10. Strö över kanel, salt och hackad persilja. Täck därefter formen med aluminiumfolie.

    11. Grädda mitt i ugnen på 250 °C i totalt en timme. Sänk värmen till 200 °C efter en halvtimme, ta av folien de sista 15 minuterna.

    Tips: Gott att servera med ris.