Kurdisk auberginegratäng
Ingredienser
-
- 500 g högrev
- 2 st aubergine stora
- 2 st gula lökar stora
- 2 - 6 st vitlök
- 2 dl persilja
- 2 - 3 msk tomatpuré
- 2 st tomater
- 1 - 2 st paprikor
- 0,3 msk kanel
- salt
- olja
Förberedelse
1. Sätt på ugnen på 250 °C.
2. Skär köttet i grytbitar och lägg i en kastrull (eller tryckkokare).
3. Fyll på med vatten så att köttet precis täcks. Salta och koka sedan under lock i en timme (eller i tryckkokare i 20 minuter).
4. Skala auberginerna till hälften med potatisskalare så att de blir zebrarandiga.
5. Skär sedan i halvcentimetertjocka skivor och bryn med lite olja i stekpanna tills de fått färg och blivit mjuka.
6. Skala och skiva löken till lökringar och stek i olja tills de fått färg. Skiva paprika och tomater till ringar.
7. Blanda tomatpurén med buljongen från köttet och fyll vid behov på med vatten till totalt 3 dl vätska.
8. Ta fram en ugnssäker form och varva auberginer, kött, lök, tomater och paprika.
9. Pressa vitlöksklyftorna och fördela jämnt i formen. Slå över vätskan.
10. Strö över kanel, salt och hackad persilja. Täck därefter formen med aluminiumfolie.
11. Grädda mitt i ugnen på 250 °C i totalt en timme. Sänk värmen till 200 °C efter en halvtimme, ta av folien de sista 15 minuterna.
Tips: Gott att servera med ris.