Lammstek Provencale

Lammstek Provencale image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 2:30 h

Ingredienser

4 personer
    • 700   g lammstek
    • 1   st gul lök
    • 2   st morötter medelstora
    • 3   st vitlök
    • 1   dl rött vin
    • 4   dl buljong av kalv eller dylikt
    •   majsstärkelse t.ex. Maizena
    • 4   st tomater
    • 2   st rödlökar
    • 300   g kronärtkockskräm
    • 1   dl persilja hackad
    •   svartpeppar
    •   salt

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175 °C. Krydda steken med lite salt och peppar. Lägg på plåt/form och grädda i ugn till en innertemperatur på 54 °C. Ta ut steken och låt vila i ca 15 minuter, inrullad i smörpapper, innan du skivar den.

    2. Finhacka under tiden den gula löken och hacka vitlöksklyftorna. Tärna morötterna fint. Fräs gul lök med hälften av vitlöken och morötterna på medelhög värme i lite olja. Slå först på vin och låt koka upp, tillsätt sedan buljongen och sänk värmen. Låt sjuda och reducera tills ca 3 dl återstår, sila över i en annan kastrull och smaka av. Vid behov, red med majsstärkelse utblandat i vatten till önskad konsistens.

    3. Skär tomaterna och rödlöken i klyftor. Lägg tomater och lökklyftor i en form, ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Låt stå i ugnen på 150 °C i ca 20- 30 min.

    4. Värm kronärtskockskrämen i en kastrull och lägg på tallrikarna. Skiva lammsteken och placera mitt på krämen. Lägg på tomater och lökklyftor.

    5. Blanda i resterande vitlök och persilja i såsen och servera till lammet. Potatis eller risotto passar bra som tillbehör.