Mjölkbakad kyckling med ris

Mjölkbakad kyckling med ris image
Svårhetsgrad Svårt
Förberedelse 5 h
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
  • Kyckling

    • 600   g kycklingbröst filéer
    • 5   dl mjölk standardmjölk
    • 2   dl grädde
    • 1   knippe timjan
    •   salt
    •   svartpeppar
    •   basmatiris
    • 2   msk margarin flytande
    • 15   st champinjoner
    • 1   st gul lök
    •   vetemjöl
  • Rimlag

    • 2   l vatten
    • 1,4   dl salt
    • 0,6   dl socker
    • 1   knippe timjan
    • 2   st citroner skalet
    • 2   - 4   stjälkar persilja
  • Tillbehör

    •   broccoli
    •   blomkål
    •   olivolja

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Koka upp ingredienserna till rimlagen och låt svalna. Lägg ner kycklingbröstfiléerna i den kalla lagen och låt stå  ca 5 timmar. Lägg filéerna i en ugnsfast form och häll över grädde, mjölk, timjan, salt och peppar så det täcker. Baka på 90 °C i ugnen till 65 °C innertemperatur. Häll av gräddmjölken i en kastrull och låt reducera till hälften, smaka upp med salt och peppar. Red eventuellt av med lite mjöl för en tjockare sås. Höj temperaturen i ugnen till 180 °C och baka klart kycklingen upp till 68 °C innertemperatur.

    2. Hacka den gula löken och kvarta champinjonerna. Stek i margarinet till de har fått en gyllenbrun färg och bra yta. Salta och peppra samt vänd i persiljan du plockat från stjälkarna till rimlagen.

    3. Koka riset. Servera kycklingen ovanpå den stekta svampen med såsen samt basmatiris.

    4. Servera tillsammans med en sallad på kokt broccoli och blomkål som du bara pressar lite citronjuice över samt olivolja, salt och peppar.