Mosaik på havskräftor, tomatkräm, flytande tomatgelé och basilikaflarn
Ingredienser
-
- 500 g kräftor
- 3 vitlök
- 1 citron
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk aioli
- 1 tsk grädde
- 1 krm torkat tomatpulver
- 400 g tomater
- 0,5 st farinsocker
- olivolja
- basilika
- 1 msk vit balsamvinäger
- 1 knippe basilika
- 10 g proteinberikat mjöl
- 90 g vatten
- olja
Förberedelse
1. Rör ihop 1 msk tomatpuré, 1 msk aioli, 1 tsk vispgrädde och 1 krm torkat tomatpulver.
2. Häll över i ett kaffefilter av tyg och låt ”rinna av” över natten i kylskåp.
1. Gör ett hål i varje romanticatomat och fyll hålet med en halv bit råsocker, lite olivolja av bra kvalitet och lite torkad basilika.
2. Sätt i ugnen på 80 grader i 24 timmar.
3. Pressa ur saften från tomaterna.
4. Koka saften från tomaterna med 1 tsk agragar och 1 msk vit balsamvinäger.
5. Häll i en platt form och låt stelna.
6. Mixa till sist gelén och dra den genom en finmaskig sil.
1. Pressa ur saften ur en kruka basilika med hjälp av en centrifug.
2. Blanda saften med 10 gram proteinberikat mjöl och 90 gram vatten.
3. Sila och stek i het panna med lite olivolja tills vattnet dunstat. Lossa försiktigt.
1. Skala kokta havskräftor och skär stjärtarna i ”slantar” eller små kuber.
2. Lägg i en skål med pressad vitlök och citron och smaka av med salt och låt dra i ca 1 timme.
Recept av:@amateur_malmoe-vinnare av#lidlsmästarevecka 14