Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

Markus Aujalay
Markus Aujalay
Paj med varmrökt lax, purjolök och dill image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 1:40 h

Ingredienser

4 personer
    • 200   g vetemjöl
    • 1   nypa salt
    • 100   g smör
    • 3   - 4   msk kallt vatten
    • 0,5   purjolökar
    • 8   - 10   potatisar
    • 150   g varmrökt lax
    • 1   kruka dill
    • 4   ägg
    • 1,5   dl mjölk
    • 1,5   dl vispgrädde
    •   salt
    •   svartpeppar

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Tärna kallt smör. Mixa ihop ingredienserna till pajdegen snabbt och knåda ihop till en deg. Låt pajdegen vila i kylen ca 30 minuter.

  2. Kavla ut och klä en pajform. Låt stå i kylen ca 20 minuter.

  3. Grädda sedan i ugn 20 minuter på 200 grader. Ta ut och låt svalna. 

  4. Skölj purjolöken och fräs sedan i smör några minuter på medelvärme utan att den får färg.

  5. Koka potatisen och skiva den sedan. Hacka dill.

  6. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar.

  7. Lägg i potatis och purjolök i pajformen. Bryt laxen i mindre bitar och lägg på. Strö över dillen och häll på äggstanningen.

  8. Grädda i ugn ca 25 minuter på 175 grader. Servera med en god sallad.