Palstermacka

Palstermacka image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 45 min

Ingredienser

4 personer
    • 500   g palsternackor
    • 2   st vitlöksklyftor
    • 0,5   citroner saften
    • 1   msk cashewnöt
    • 0,5   tsk spiskummin
    • 1   dl grekisk yoghurt
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 1   msk olja neutral matolja
    • 2   dl vatten
    • 1   dl socker
    • 0,5   dl ättika
    •   bröd t.ex. bondbröd eller levain.
    •   smör för stekning
    • 0,5   st fetaost
    • 10   st cocktailtomater
    •   gräslök

Förberedelse

    Gör så här:

    För ca 4 mackor

    Picklad palsternackaSkala och strimla 200g palsternacka i tunna skivor på längden med hjälp av en skalare.Förväll strimlorna i kokande vatten i några sekunder.Blanda och koka upp strösocker, vatten och ättikssprit, vispa tills sockret löst upp sig.Lägg palsternackan i den varma lagen. Låt svalna och förvara svalt.

    SpreadSkala 300g palsternacka samt skala och krossa vitlöken. Lägg i en ugnsform (släng även i den palsternacka som blev över när du strimlade) och baka i ugnen på 200°C i ca 30 min eller tills den är mjuk igenom.  Mixa den rostade palsternackan och vitlöken med yoghurt, citronsaft, cashewnötter, spiskummin och olja. Smaka upp med salt och peppar.

    MackaSkär brödskivor och stek gyllene i smör.Bre på spread, toppa med cocktailtomater, picklad palsternacka, smulad fetaost och finhackad gräslök.

    Recept av Siri Bergsten