Pepparkaksdeg och kristyr
Ingredienser
-
- 12 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bikarbonat
- 1,5 dl vatten
- 4 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 300 g smör
- 1 msk nejlika mald
- 1 msk kanel mald
- 1,5 msk ingefära mald
-
Kristyr
- 4 dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 tsk ättiksprit
Förberedelse
1. Blanda bikarbonat med mjölet i en bunke.
2. Koka upp vatten och socker i en kastrull
3. Ta av sockervatten från plattan och tillsätt sirap, smör, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet, rör till en jämn smet.
4. Rör därefter ner mjölblandningen. (Degen ska vara lite lös, den hårdnar när den kallnat).
5. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca 1 dygn.
6. Värm ugnen till 225°C.
7. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord, ta ut kakorna med mått och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
8. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter, låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade.
7. Förvara pepparkakorna i en tätslutande burk.
1. Blanda ihop samtliga ingredienser till kristyren, och vispa ihop, gärna med en elvisp.
2. Lägg sedan kristyren i en spritspåse och dekorera pepparkakorna.