Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 1:10 h
Tillagning 1:10 h

Ingredienser

4 personer
    • 3   - 4   dl vetemjöl
    • 0,5   tsk salt
    • 5   msk olivolja
    • 0,5   paket jäst
    • 2,5   dl vatten
    • 1   lök
    • 1   klyfta vitlök
    • 1   burk passerade tomater
    • 1   tsk oregano
    •   svartpeppar
    • 1   nypa socker
    • 80   g parmesan
    • 250   g mozzarella
    • 100   g gröna oliver
    • 100   g emmentaler
    • 100   g getost
    •   vetemjöl

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, hälften av saltet och fyra femtedelar av oljan i en stor skål.

  2. Smula jästen och lös upp den i ljummet vatten, tillsätt den i mjölblandningen och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på en varm plats i ca 1 timme.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i resten av olivoljan tills den blir genomskinlig. Häll i tomaterna och krydda med oregano, socker, peppar och resten av saltet. Låt det småkoka i 5-7 minuter, och rör om då och då.

  4. Skär av kanten på parmesanosten och riv osten. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor. Låt oliverna rinna av och dela dem i halvor.

  5. Knåda degen igen, dela den i två delar och forma till runda eller ovala pizzor på mjölat bord. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Stryk ut ett tunt lager tomatsås och täck degen med parmesan, mozzarella och emmentaler. Klicka ut getosten med två teskedar och strö ut oliverna.

  6. Grädda plåtarna efter varandra i ugnen vid 225 °C i ca 15 minuter tills pizzabottnarna är knapriga.