Risotto med ugnsrostad butternutpumpa, brynt smör och timjan

Risotto med ugnsrostad butternutpumpa, brynt smör och timjan image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 30 min

Ingredienser

4 personer
    • 1   l vatten
    • 1   tärning grönsaksbuljong
    • 2   st schalottenlökar
    • 1   dl olivolja
    • 3   dl arborioris
    • 2   dl vitt vin
    • 2,5   dl parmesan
    •   salt
    •   svartpeppar
    •   färsk timjan
  • Topping

    • 300   g butternutpumpa
    • 1   msk timjan
    • 1   msk olivolja
    • 0,5   tsk salt
    • 75   g smör

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär pumpan i små kuber. Blanda pumpa, timjan, olivolja och salt på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen ca 30 min eller tills pumpan fått färg.

  2. Värm vatten och buljong i en kastrull med lock. Låt buljongen sjuda under hela risottons koktid.

  3. Finhacka schalottenlök och fräs den mjuk i olivoljan i en annan kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa ytterligare några minuter så att riset suger åt sig mycket olja. Häll i vinet och låt koka under omrörning.

  4. Tillsätt buljong (ca 1/2 dl per portion), rör om och låt riset suga åt sig vätskan. Fortsätt att tillsätta buljong efterhand som riset tar upp vätskan. Rör om ofta och låt sjuda på jämn värme under hela tillagningen. Riset är klart när det är mjukt men ändå har en kärna som ger ett litet tuggmotstånd.

  5. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ned riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

  6. Bryn smöret i en kastrull.

  7. Toppa risotton med pumpa och färsk timjan. Skeda över det brynta smöret vid servering.