Rosmarinsdoftande fläskytterfilé med getostgratinerade rödbetor

Rosmarinsdoftande fläskytterfilé med getostgratinerade rödbetor image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 1 h
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
  • Fläskytterfilé

    • 600   g fläskytterfiléer
    • 1   msk rosmarin
    • 1   st vitlök
    • 2   msk olivolja
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Rödbetor

    • 1   kg rödbetor
    • 1   dl yoghurt
    • 200   g getost smulad
    • 1   msk smör
    • 5   msk honung
  • Valfri topping

    •   valnötter

Förberedelse

    Fläskytterfilé:

    1. Mortla eller mixa rosmarin, vitlök och olivolja; smaksätt med salt och peppar

    2. Gnid in fläskytterfilén med blandningen och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme

    3. Torka av blandningen och bryn köttet i smör

    4. Lägg köttet på plåt och tillaga klart i ugn på 175 °C till ca 68 °C innertemperatur; låt vila tills betorna är gratinerade.

    Rödbetor:

    1. Öka ugnen till 225 °C

    2. Koka rödbetorna med skal i lättsaltat vatten tills de är mjuka

    3. Spola betorna i kallt vatten och skala

    4. Smöra en form och lägg i betorna

    5. Blanda yoghurt, getost och olivolja; smaka av med salt och peppar

    6. Häll blandningen över betorna och gratinera tills de fått fin färg (ca 10 min)

    7. Ringla över honungen och servera med skivor av fläskytterfilé

    Toppa gärna med valnötter!