Saffransfalafel med mast o khiar (persisk tzatziki)
Ingredienser
40
st
-
- 2 paket kikärtor à 380 g, färdigkokta
- 2 st schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk citronskal finrivet
- 2 paket saffran
- 1 tsk kummin spiskummin
- 0,5 tsk nejlikor malen
- 0,5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 1 dl vetemjöl
-
Tzatziki:
- 1 st gurka
- 1 klyfta vitlök finriven
- 0,5 dl russin
- 4 dl turkisk yoghurt
- 0,5 krukor dill finhackad
- 0,5 krukor mynta finhackad
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl granatäpple kärnor
- 1 dl valnöt rostade
- olivolja
Förberedelse
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i en matberedare/mixer med resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
4. Forma smeten till små bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vänd bollarna försiktigt efter halva tiden.
5. Förbered tzatzikin: Riv gurkan grovt på ett rivjärn och krama ur vätskan. Skala och riv vitlöken fint. Blanda gurka och vitlök med russin, yoghurt, dill, mynta, salt och peppar. Ställ i kylen ca 1 timme. Toppa med granatäpplekärnor, valnötter och olivolja vid servering.
6. Servera falafeln direkt ihop med tzatzikin.