Saftig saffrans- och mandelkaka med glasyr
Ingredienser
1
kaka
-
Till formen
- ströbröd
-
Till servering
- grädde
-
Enkel glasyr
- 4 dl florsocker
- 2 msk vatten
- 5 droppar citronsaft eller ättika
-
- 2 st ägg
- 2,5 dl socker
- 100 g mandelmassa
- 200 g smör
- 1 g saffran
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Förberedelse
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa äggen och strösockret luftigt.
3. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den.
4. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
6. Smöra och bröda en kakform, cirka 26 cm i diameter.
7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
8. Prova med en sticka, när den är torr är kakan färdig.
1. Rör ihop florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn trögflytande röra.
2. Ringla, spritsa eller bred glasyren över kakan.
3. Låt glasyren stelna i 20 minuter.
Servera saffranskakan med lättvispad grädde.