Saftig saffrans- och mandelkaka med glasyr

Saftig saffrans- och mandelkaka med glasyr image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1:15 h

Ingredienser

1 kaka
  • Till formen

    •   ströbröd
  • Till servering

    •   grädde
  • Enkel glasyr

    • 4   dl florsocker
    • 2   msk vatten
    • 5   droppar citronsaft eller ättika
    • 2   st ägg
    • 2,5   dl socker
    • 100   g mandelmassa
    • 200   g smör
    • 1   g saffran
    • 1,5   dl mjölk
    • 4   dl vetemjöl
    • 2   tsk bakpulver

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

    2. Vispa äggen och strösockret luftigt.

    3. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den.

    4. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk.

    5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.

    6. Smöra och bröda en kakform, cirka 26 cm i diameter.

    7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

    8. Prova med en sticka, när den är torr är kakan färdig.

    Enkel glasyr

    1. Rör ihop florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn trögflytande röra.

    2. Ringla, spritsa eller bred glasyren över kakan.

    3. Låt glasyren stelna i 20 minuter.

    Servering

    Servera saffranskakan med lättvispad grädde.