Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka image
Svårhetsgrad Enkelt
Förberedelse 0 min
Tillagning 40 min

Ingredienser

10 personer
    • 150   g smör
    • 100   g mandelmassa
    • 2,5   dl socker
    • 3   st ägg
    • 2,5   dl vetemjöl
    • 1   tsk malen kardemumma
    • 1   tsk vaniljsocker
    • 1   krm salt
  • Topping:

    • 100   g rostade mandelspån
    • 2   dl vispgrädde
    •   krossade kardemummakärnor

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Smält smöret. Riv mandelmassan.

  3. Vispa snabbt ihop socker och ägg. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt i äggvispet. Tillsätt smör och mandelmassa och vispa ihop till en smet.

  4. Lägg ett bakplåtspapper så att det täcker botten och kanterna av en ugnsfast form, ca 24 cm i diamter. Ett tips är att blöta pappret och krama ur vattnet, då är det lättare att forma.

  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

  6. Låt kakan svalna. Vispa grädden lätt.

  7. Toppa kakan med grädde, mandelspån och eventuellt krossade kardemummakärnor.