Sirapslimpa
Ingredienser
2
portioner
-
- 50 g smör
- 5 dl filmjölk
- 1 dl ljus sirap Mörk
- 2 tsk salt
- 1 st ägg Till pensling
- 6 dl vetemjöl
- 50 g jäst
- 6 dl rågmjöl
Förberedelse
1. Smält smöret. Tillsätt filmjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en skål. Lös jästen i degvätskan.
2. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under duk ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar. Forma till limpor och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 min.
4. Snitta bröden, pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min.