Skreitorsk med smörmajonnäs och rostad palsternacka

Skreitorsk med smörmajonnäs och rostad palsternacka image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 600   g torsk
  • Rostad palsternacka

    • 100   g champinjoner
    • 6   st schalottenlökar
    •   olivolja
    •   färsk timjan
    •   svartpeppar
    • 500   g palsternackor
  • Smörmajonnäs

    • 2   st äggulor
    • 2,5   dl rapsolja
    • 1   tsk dijonsenap
    • 1   tsk soja
    • 0,5   msk citronsaft
    • 2   msk smör

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Rör ut 1 dl salt i 1 liter kallt vatten och låt skreiryggen ligga och rimma i 15 minuter. Skölj av i kallt vatten.

    2. Tvätta palsternackorna och dela dem på hälften. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med hela schalottenlökar, lite olivolja, salt och peppar. Ugnsrosta på 180 °C tills palsternackorna är mjuka. Baka champinjonerna tillsammans med palsternackorna de sista 10 minuterna. Plocka löken ur sitt skal före servering.

    3. Gör en majonnäs genom att droppvis tillsätta rapsoljan till äggulorna och senapen. Rör ner det brynta smöret. Obs! Smöret måste vara rumsvarmt så att inte majonnäsen spricker. Smaka av med citronsaft och soja.

    4. Stek fisken på skinnsidan och vänd den som hastigast i pannan. Baka av i ugnen på 90 °C till 44 °C innertemperatur. Servera med rostade palsternackor, lök och champinjoner samt majonnäs. Plocka lite färsk timjan över.