Sommartårta med jordgubbar
Ingredienser
10
portioner
-
Botten
- 100 g smör
- 1,5 dl socker
- 5 st äggulor
- 4 msk mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
-
Maräng
- 5 st äggvitor
- 1,5 dl socker
-
Fyllning och dekoration
- 25 g pistagenötter
- 4 dl grädde
- 1 l jordgubbe
Förberedelse
1. Sätt ugnen på 150°. Dela äggen i gulor och vitor.
2. Vispa ihop smör och socker fluffigt. Tillsätt sedan en äggula i tagen under fortsatt vispning. Blanda i mjölken och sedan de torra ingredienserna. Bred ut sockerkaksmeten tunt på en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40 cm). Eller använd en stor rund form.
3. Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa i ca 15 min till en fin maräng. Bred ut marängen toppigt över sockerkakan.
4. Grädda i ca 30 min. Låt kakan svalna.
5. Skär kakan på mitten. Fördela vispad grädde och jordgubbar på bottnarna och lägg samman. Toppa med hackade pistagenötter.
Tips: Det är gott att blanda jordgubbarna med andra bär.