Surf & Turf 2.0

Surf & Turf 2.0 image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 3 h

Ingredienser

4 personer
    • 600   g oxfilé
    •   smör
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 4   potatisar
    • 4   dl frityrolja
    • 300   g cocktailtomater
    • 2   schalottenlökar
    • 300   g haricots verts
    •   olivolja
    • 8   hummerklor
  • Vitlöks- & gräslökssmör

    • 200   g smör
    • 2   msk rapsolja
    • 2   vitlöksklyftor
    • 0,5   msk citronsaft
    • 1   dl gräslök
    •   salt
    •   svartpeppar
  • Rödvinssky med svamp

    • 3   dl rött vin
    • 2   schalottenlökar
    • 1   lagerblad
    • 1   tsk timjan
    • 3   dl kalvfond
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 1   msk rödvinsvinäger
    • 1   msk smör
    • 0,5   dl torkad svamp

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Bryn oxfilén runt om på medelhög värme så den får fin färg, lägg på galler och krydda med flingsalt och svartpeppar. Efterstek i ugn på 125°C till innertemperatur 53-55°C, ta ut och låt vila i smörpapper.

  2. Skär potatisarna i stavar. Hetta upp olja i en kastrull till 140°C, fritera potatisstavarna i omgångar i 3 minuter, lyft upp och låt rinna av på hushållspapper och ställ sen i kyl ca 2 timmar utan att täcka över. Hetta upp olja igen till 160°C och fritera stavarna gyllenbruna, lyft ur och krydda med flingsalt.

  3. Lägg tomaterna en ugnsform, ringla på lite olja, krydda med salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C ca 10 minuter.

  4. Hetta upp 2 msk olivolja i en panna, stek schalottenlök och haricots verts ihop, krydda med salt och peppar. Lägg haricots verts i botten på ett serveringsfat.

  5. Tranchera köttet och lägg på haricots vertsen, klicka på smör och gratinera under grill i 30 sekunder eller tills smöret börjat smälta över köttskivorna.

  6. Ta ut och garnera med hummerklor och cocktailtomater. Servera med potatisstavar, vitlöks- och gräslökssmör och rödvinssky.

  7. Tips! Om du har talg hemma kan du smälta ner ca 100 g i oljan när du friterar pommesen. För extra god smak.

    Barntips! Skär oxfilén i kuber och servera med pommes och ketchup.

    Vitlöks- & gräslökssmör
  8. Vispa smöret luftigt, tillsätt rapsoljan droppvis.

  9. Vispa sen i vitlök, citronjuice, gräslök och smaka av med salt och peppar.

  10. Rödvinssky med svamp
  11. Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.

  12. Reducera till hälften återstår eller tills vinet börjat tjockna. Tillsätt kalvfonden och låt koka ihop till lagom konsistens.

  13. Smaka av såsen och tillsätt ev. en skvätt rödvinsvinäger. Rör ner smöret och sila av såsen. Red ev. med lite maizena.

  14.  Smula ner lite torkad svamp och låt sjuda med ett par minuter.