
The recipe was added to the favourites.
Show favouritesThe recipe was removed from the favourites.
Show favouritesAn error occurred. Please try again.
Ingredienser
600 g g | oxfilé
oxfilé (putsad) | |
smör
smör (att steka i) | ||
salt salt | ||
svartpeppar
svartpeppar (nymalen) | ||
4 | potatisar
potatis (stora, skurna i tjocka stavar, ca 2x2 cm) | |
4 dl dl | olja
olja (att fritera i) | |
300 g g | cocktailtomater
cocktailtomat (med kvist) | |
2 | schalottenlökar
schalottenlök (tunnskivade) | |
300 g g | bönor
bönor (ex. haricots verts, blancherade i mindre bitar) | |
olivolja olivolja | ||
8 | hummerklor
hummerklo (värmda i smör) |
Vitlöks- & gräslökssmör
200 g g | smör smör | |
2 msk msk | rapsolja rapsolja | |
2 | vitlöksklyftor
vitlöksklyfta (pressade) | |
0,5 msk msk | citronsaft citronsaft | |
1 dl dl | gräslök
gräslök (finskuren) | |
salt salt | ||
svartpeppar svartpeppar |
Rödvinssky med svamp
3 dl dl | rött vin rött vin | |
2 | schalottenlökar
schalottenlök (hackade) | |
1 | lagerblad lagerblad | |
1 tsk tsk | timjan timjan | |
3 dl dl | kalvfond
kalvfond (utspädd) | |
salt salt | ||
svartpeppar svartpeppar | ||
1 msk msk | rödvinsvinäger rödvinsvinäger | |
1 msk msk | smör smör | |
0,5 dl dl | torkad svamp torkad svamp |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listSurf & Turf 2.0
Du har gillat det här receptet
Du har ogillat det här receptet
Ett fel inträffade. Var god försök igen.
Gör så här:
1. Bryn oxfilén runt om på medelhög värme så den får fin färg, lägg på galler och krydda med flingsalt och svartpeppar.
2. Efterstek i ugn på 125°C till innertemperatur 53-55°C, ta ut och låt vila i smörpapper.
3. Hetta upp olja i en kastrull till 140°C, fritera potatisstavarna i omgångar i 3 minuter, lyft upp och låt rinna av på hushållspapper och ställ sen i kyl ca 2 timmar utan att täcka över. Hetta upp olja igen till 160°C och fritera stavarna gyllenbruna, lyft ur och krydda med flingsalt.
4. Lägg tomaterna en ugnsform, ringla på lite olja, krydda med salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C ca 10 minuter.
5. Hetta upp 2 msk olivolja i en panna, stek schalottenlök och bönor ihop, krydda med salt och peppar. Lägg bönor i botten på ett serveringsfat.
6. Tranchera köttet och lägg på bönorna, klicka på smör och gratinera under grill i 30 sekunder eller tills smöret börjat smälta över köttskivorna.
7. Ta ut och garnera med hummerklor och cocktailtomater. Servera med potatisstavar, vitlöks- och gräslökssmör och rödvinssky.
Tips! Om du har talg hemma kan du smälta ner ca 100 g i oljan när du friterar pommesen. För extra god smak.
Barntips:
• Skär oxfilén i kuber och servera med pommes och ketchup.
Vitlöks- & gräslökssmör
1. Vispa smöret luftigt, tillsätt rapsoljan droppvis.
2. Vispa sen i vitlök, citronjuice, gräslök och smaka av med salt och peppar.
Rödvinssky med svamp
1. Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
2. Reducera till hälften återstår eller tills vinet börjat tjockna. Tillsätt kalvfonden och låt koka ihop till lagom konsistens.
3. Smaka av såsen och tillsätt ev. en skvätt rödvinsvinäger. Rör ner smöret och sila av såsen. Red ev. med lite maizena.
4. Smula ner lite torkad svamp och låt sjuda med ett par minuter.