Högsta kvalitet till bästa pris
Surf & Turf 2.0

The recipe was added to the favourites.

Show favourites

The recipe was removed from the favourites.

Show favourites

An error occurred. Please try again.

Ingredienser

600 g g oxfilé oxfilé
(putsad)
smör smör
(att steka i)
salt salt
svartpeppar svartpeppar
(nymalen)
4 potatisar potatis
(stora, skurna i tjocka stavar, ca 2x2 cm)
4 dl dl olja olja
(att fritera i)
300 g g cocktailtomater cocktailtomat
(med kvist)
2 schalottenlökar schalottenlök
(tunnskivade)
300 g g bönor bönor
(ex. haricots verts, blancherade i mindre bitar)
olivolja olivolja
8 hummerklor hummerklo
(värmda i smör)

Vitlöks- & gräslökssmör

200 g g smör smör
2 msk msk rapsolja rapsolja
2 vitlöksklyftor vitlöksklyfta
(pressade)
0,5 msk msk citronsaft citronsaft
1 dl dl gräslök gräslök
(finskuren)
salt salt
svartpeppar svartpeppar

Rödvinssky med svamp

3 dl dl rött vin rött vin
2 schalottenlökar schalottenlök
(hackade)
1 lagerblad lagerblad
1 tsk tsk timjan timjan
3 dl dl kalvfond kalvfond
(utspädd)
salt salt
svartpeppar svartpeppar
1 msk msk rödvinsvinäger rödvinsvinäger
1 msk msk smör smör
0,5 dl dl torkad svamp torkad svamp

Surf & Turf 2.0

Du har gillat det här receptet

Du har ogillat det här receptet

Ett fel inträffade. Var god försök igen.

3:00 h
(25)

Gör så här:

1.    Bryn oxfilén runt om på medelhög värme så den får fin färg, lägg på galler och krydda med flingsalt och svartpeppar.
2.    Efterstek i ugn på 125°C till innertemperatur 53-55°C, ta ut och låt vila i smörpapper.
3.    Hetta upp olja i en kastrull till 140°C, fritera potatisstavarna i omgångar i 3 minuter, lyft upp och låt rinna av på hushållspapper och ställ sen i kyl ca 2 timmar utan att täcka över. Hetta upp olja igen till 160°C och fritera stavarna gyllenbruna, lyft ur och krydda med flingsalt.
4.    Lägg tomaterna en ugnsform, ringla på lite olja, krydda med salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C ca 10 minuter.
5.    Hetta upp 2 msk olivolja i en panna, stek schalottenlök och bönor ihop, krydda med salt och peppar. Lägg bönor i botten på ett serveringsfat.
6.    Tranchera köttet och lägg på bönorna, klicka på smör och gratinera under grill i 30 sekunder eller tills smöret börjat smälta över köttskivorna.
7.    Ta ut och garnera med hummerklor och cocktailtomater. Servera med potatisstavar, vitlöks- och gräslökssmör och rödvinssky.

 

Tips! Om du har talg hemma kan du smälta ner ca 100 g i oljan när du friterar pommesen. För extra god smak.

 

Barntips:
•    Skär oxfilén i kuber och servera med pommes och ketchup.

 

Vitlöks- & gräslökssmör

1.    Vispa smöret luftigt, tillsätt rapsoljan droppvis.
2.    Vispa sen i vitlök, citronjuice, gräslök och smaka av med salt och peppar.

 

Rödvinssky med svamp

1.    Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
2.    Reducera till hälften återstår eller tills vinet börjat tjockna. Tillsätt kalvfonden och låt koka ihop till lagom konsistens.
3.    Smaka av såsen och tillsätt ev. en skvätt rödvinsvinäger. Rör ner smöret och sila av såsen. Red ev. med lite maizena.
4.    Smula ner lite torkad svamp och låt sjuda med ett par minuter.