Svamprisotto med parmesan och picklad lök

Christin Kashou
Christin Kashou
Svamprisotto med parmesan och picklad lök image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 55 min

Ingredienser

4 personer
    • 2   st schalottenlökar
    • 2   klyftor vitlök
    • 2   msk olivolja
    • 1   l vatten
    • 2   st svampbuljongtärningar
    • 3,5   dl risottoris
    • 1,5   dl vitt vin
    • 100   g parmesan
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 200   g skogschampinjoner
    • 2   msk smör
  • Picklad lök

    • 2   st schalottenlökar
    • 2   msk ättiksprit
    • 0,5   dl socker
    • 1   dl vatten

Förberedelse

    Gör så här:
  1. Börja med att finhacka schalottenlöken och vitlöken till risotton och stek på medellåg värme i olivolja. Sätt på ytterligare en kastrull med vatten och svampbuljongtärning. Du vill att buljongen ständigt ska vara varm när du börjar göra risotton.

  2. När löken mjuknat kan du höja värmen något och tillsätta risottoriset. Stek runt riset i 1-2 minuter. Tillsätt sedan vin och låt det steka under omrörning i ytterligare 1 minut. Därefter tillsätter du ca 1-2 dl svampbuljong i taget. Så fort riset absorberat vätskan tillsätter du mer buljong, tills dess att riset kokat färdigt. Du vill behålla en liten kärna i riset, det ska alltså inte vara helt färdigkokt. Denna process tar omkring 15-20 minuter.

  3. Under tiden, skär champinjonerna och stek i smör tills gyllene.

  4. Blanda ihop picklingslagen genom att koka upp vatten och blanda samman med ättiksprit och socker. Skär schalottenlöken i tunna ringar och pickla i lagen. När löken mjuknat och det är dags att servera kan du hälla av vätskan.

  5. När risottoriset börjar bli klart, tillsätt riven parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera risotton med den stekta svampen, picklad lök och mer riven parmesanost.