Timjanstekt entrecote med jordärtskocksgratäng
Ingredienser
4
personer
-
- 800 g entrecôte skivor
- 50 g smör
- 1 msk olivolja
- 1 knippe timjan
- 6 st vitlök
- salt
- svartpeppar
- 500 g jordärtskockor
- 300 g potatisar
- 2 st gula lökar
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- körsbärstomater
Förberedelse
1. Ta ut entrecôten och låt temperera ett tag innan stekning. Köttet får då en finare yta och kyler inte ner pannan. Salta och peppra.
2. Lägg smör och olja i en stekpanna och värm ordentligt. Stek köttet på hög värme tills köttsaften sipprar ur på ovansidan. Vänd då köttet. Lägg i ett par klyftor vitlök, lite färsk timjan och en klick smör till. Ös köttet tills det är färdigt; det tar 1-2 minuter beroende på tjocklek.
3. Skiva potatis, jordärtskockor och lök. Riv 2 klyftor vitlök och hacka timjan. Koka i kastrull med mjölk, grädde, salt och peppar tills allt är mjukt.
4. Häll upp i ugnsform och gratinera på 180 °C tills allt är gyllenbrunt.
6. Servera tillsammans med skivor av vitlöksdoftande entrecote.