Timjanstekt entrecote med jordärtskocksgratäng

Timjanstekt entrecote med jordärtskocksgratäng image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 800   g entrecôte skivor
    • 50   g smör
    • 1   msk olivolja
    • 1   knippe timjan
    • 6   st vitlök
    •   salt
    •   svartpeppar
    • 500   g jordärtskockor
    • 300   g potatisar
    • 2   st gula lökar
    • 2   dl grädde
    • 1   dl mjölk
    •   körsbärstomater

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Ta ut entrecôten och låt temperera ett tag innan stekning. Köttet får då en finare yta och kyler inte ner pannan. Salta och peppra.

    2. Lägg smör och olja i en stekpanna och värm ordentligt. Stek köttet på hög värme tills köttsaften sipprar ur på ovansidan. Vänd då köttet. Lägg i ett par klyftor vitlök, lite färsk timjan och en klick smör till. Ös köttet tills det är färdigt; det tar 1-2 minuter beroende på tjocklek.

    3. Skiva potatis, jordärtskockor och lök. Riv 2 klyftor vitlök och hacka timjan. Koka i kastrull med mjölk, grädde, salt och peppar tills allt är mjukt.

    4. Häll upp i ugnsform och gratinera på 180 °C tills allt är gyllenbrunt.

    6. Servera tillsammans med skivor av vitlöksdoftande entrecote.