Tofudumplings med gurkraita
Ingredienser
-
Dumplingsdeg
- 4 dl vetemjöl
- 2,5 - 3 dl vatten
-
Fyllning
- 200 g tofu
- 2 st gräslök
- 0,5 dl jordnötter
- 1 msk japansk soja
- 1 - 2 msk rapsolja
- 1 krm svartpeppar mald
- smör till stekning
-
Dipp 1
- 2 msk rapsolja
- 4 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk honung
- 1 msk vinäger
- 2 st vitlök
- 1 - 2 chili
- 1 tsk lime
-
Grön Rajita
- 1 st gurka
- 2 spenat Nävar
- 1,5 dl turkisk yoghurt
- 1 msk olivolja
- 0,5 knippen koriander hackad
- 0,5 dl sesamfrön rostade
-
- spenat
-
Dipp 2
- 1 - 2 sweet chilisås
Förberedelse
1.Blanda mjöl och vatten till en smidig deg. Linda in i plastfolie och låt vila 30 min.
1.Riv tofun fint. Hacka salladslök och jordnötter ganska fint.
2.Blanda ihop hacket med soja, olja och peppar tills det blir formbart. Tillsätt ev mer olja om det är för torrt. Låt vila en stund.
1.Hacka chilin, riv vitlök och lime och blanda med de andra ingredienserna.
1.Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
2.Dela gurkan på längden och ta ur ”kärnhuset” med en sked. Skär gurkan i små båtar, låt den ev rinna av lite om den är väldigt vattnig.
3.Hacka koriandern och blanda alla ingredienser tillsammans med 2/3 av sesamfrö.
4.Smaka av med salt och peppar
1.Kavla ut dumplingsdegen tunt och ta ut rundlar med hjälp av ex ett glas.
2. Lägg en liten boll med fyllning (ca ½ msk, beroende på rundelstorleken) mitt på varje boll.
3.Pensla kanterna med vatten och nyp ihop den så den blir ”lufttät” och ingen luft kvar inuti.
4. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta.
5. Stek dumplingarna i olja/smör så de får lite färg. Lägg i dem, några i taget i det kokande vattnet och låt dem koka 4-5 minuter. Eller ångkoka dem i bambukorg. Låt dem rinna av på en handduk om de är våta.Recept av: Annelibackenlagarmat -vinnare av#lidlsmästare 2019 vecka 8