Ugnsbakad puckellax med senapsstuvade rotfrukter
Ingredienser
4
personer
-
- 500 g lax
- 200 g morötter
- 200 g palsternackor
- 200 g rotselleri
- 200 g potatisar
- 1 knippe timjan
- 0,5 st purjolökar
- 2 - 3 msk senap
- 1 msk honung
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl grädde
- vitpeppar
-
Rimlag
- 1 l vatten
- 1 dl salt
Förberedelse
1. Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora stavar.
2. Koka upp saltat vatten och låt dem sjuda till önskat tuggmotstånd.
3. Rör ut 1 dl salt i 1 liter kallt vatten och låt puckellaxen ligga i rimlagen i 5 minuter.
4. Sätt ugnen på 80 °C och baka laxen upp till 42 °C innertemperatur i en ugnsfast form.
5. Häll grädde och crème fraîche, skuren purjolök och timjan i en kastrull och låt koka ner på svag värme tills 2/3 återstår. Sila av och tillsätt senap, honung samt salt och peppar. Lägg i de kokta rotfrukterna och rör om.
6. Servera till den ugnsbakade laxen.
Fetaost
Soltorkade tomater
Isbergssallad (eller annan grönsallad)