Ugnsbakad puckellax med senapsstuvade rotfrukter

Ugnsbakad puckellax med senapsstuvade rotfrukter image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 1 h

Ingredienser

4 personer
    • 500   g lax
    • 200   g morötter
    • 200   g palsternackor
    • 200   g rotselleri
    • 200   g potatisar
    • 1   knippe timjan
    • 0,5   st purjolökar
    • 2   - 3   msk senap
    • 1   msk honung
    • 2   dl crème fraiche
    • 3   dl grädde
    •   vitpeppar
  • Rimlag

    • 1   l vatten
    • 1   dl salt

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora stavar.

    2. Koka upp saltat vatten och låt dem sjuda till önskat tuggmotstånd.

    3. Rör ut 1 dl salt i 1 liter kallt vatten och låt puckellaxen ligga i rimlagen i 5 minuter.

    4. Sätt ugnen på 80 °C och baka laxen upp till 42 °C innertemperatur i en ugnsfast form.

    5. Häll grädde och crème fraîche, skuren purjolök och timjan i en kastrull och låt koka ner på svag värme tills 2/3 återstår. Sila av och tillsätt senap, honung samt salt och peppar. Lägg i de kokta rotfrukterna och rör om.

    6. Servera till den ugnsbakade laxen.

    Förslag på sallad vid sidan om:

    Fetaost

    Soltorkade tomater

    Isbergssallad (eller annan grönsallad)